Aktivister projiserer teksten «No money for murderers, stop the oil and gas trade» på det russiske konsulatet i Frankfurt 4. april 2022. Gasseksporten til Europa gir Russland store inntekter. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

En stans i importen av gass fra Russland til Tyskland ville føre til avindustrialisering og et stort tap av arbeidsplasser, heter det i en felles uttalelse fra de største organisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstagersiden i Tyskland.

Konsekvensene av å boikotte russisk gass ville gjøre større skade på Tyskland enn på Russland, uttaler Rainer Dulger og Reiner Hoffmann, lederne for Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände (BDA) og Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) ifølge en melding fra Deutsche Presse-Agentur (DPA) som er offentliggjort i Die Zeit.

Sanksjoner må legge press på den andre siden og unngå å gjøre skade på ens egen økonomi, for i motsatt fall virker de mot sin hensikt, hevder Dulger og Hoffmann.

«En rask gassembargo i Tyskland ville føre til produksjonstap, nedetid, ytterligere avindustrialisering og et betydelig tap av arbeidsplasser.» For å fortsette å støtte Ukraina og opprettholde presset på Russland trenger man en stabil økonomi og et stabilt arbeidsmarked, hevder de.

EU har allerede innført et forbud mot import av russisk kull, og overveier lignende tiltak mot russisk olje og gass. Tyskland og noen andre EU-stater ønsker imidlertid ikke å boikotte russisk gass av frykt for økonomisk selvskading

Derfor har for eksempel den kjemiske industrien vist til sitt store forbruk av olje og gass, og advart om massive konsekvenser for verdikjedene dersom anleggene skulle bli lenge ute av drift. Omtrent 95 prosent av alle industriprodukter trenger kjemiske produkter.

Også i matvarebransjen er skepsisen til gassboikott stor. Vi ville ikke gå sultne, men det ville medføre produksjonstap som kundene straks ville merke i supermarkedene, sier en bransjetalsmann.

Utspillet fra BDA og DGB kommer etter at representanter for den tyske flybransjen hadde uttalt at denne ville være i stand til å takle en energiboikott av Russland.

Den tyske økonomiminister Robert Habeck sa nylig at en øyeblikkelig stans i gassimporten fra Russland ville true den sosiale freden i Tyskland.

Tyskland importerer mer enn 50 prosent av gassen fra Russland, og trenger ifølge økonomidepartementet to år på seg til å bli uavhengig av russisk gass.

Energiprisene forventes å øke i Tyskland i månedene som kommer, skriver Die Zeit.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.