En arbeider gjør vedlikehold langs gassrørledningen South Stream i Anapa i Russlandf den 7. desember 2012. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB.

Det italienske energiselskapet ENI kunngjør at det russiske energiselskapet Gazprom har redusert leveransene av gass til Italia i dag med ca. 15 prosent.

Ingen begrunnelse er foreløpig oppgitt for kuttet, opplyser en talsperson for ENI til nyhetsbyrået AGI, skriver Corriere della Sera.

Italia blir i øyeblikket forsynt med gass fra Nederland og Norge, opplyser den italienske avisen.

Nyheten kommer dagen etter at gasseksporten til Tyskland ble redusert med 40 prosent. Dermed vil både Tyskland og Italia ønske å dekke sine energbehov ved å importere mer fra andre land enn Russland.

Hvis kuttene i leveransene vedvarer, kan dermed de to statene, som er mest avhengig av russisk gass i Europa, havne i et konkurranseforhold. Det kan også bli komplisert å få fylt gasslagrene før neste vinter, som også går saktere enn planlagt i Italia på grunn av de høye gassprisene.

Både tysk og italiensk næringsliv og økonomi forventes å møte store ubehageligheter uten gass fra Russland.

Kuttene og konsekvensene av dem reiser spørsmål om hvorvidt det ligger en strategi bak på russisk side.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.