ENIs oljeraffineri i Gela på Sicilia sett fra luften. Foto: Civa61 / Wikimedia Commons.

Det italienske multinasjonale energiselskapet ENI har tirsdag kunngjort at det om få dager vil åpne en rubelkonto hos Gazprombank for å betale for russisk gass.

Kunngjøringen fra den italienske energigiganten kommer etter at EU-kommisjonen mandag sendte unionens medlemsland retningslinjer for sanksjonene mot Russland, der det ikke finnes noe uttrykkelig forbud mot rubelkontoer, melder Politico.

ENI gir dermed etter for krav fra det statseide russiske energiselskapet Gazprom, etter at polske og bulgarske selskaper har unnlatt å gjøre det samme:

The company added it rejected a request by Russian supplier Gazprom Export to modify its existing long-term supply contract. Last month Poland’s PGNiG and Bulgaria’s Bulgargaz rejected similar requests, leading Gazprom to stop deliveries.

«The Company is going to temporarily open the two accounts» — one in euros and one in rubles — «without prejudice to its contractual rights, which still envisage payment in euros,» Eni said.

ENIs opplegg tilsier at penger som blir satt inn i euro på den ene Gazprom-kontoen, konverteres til rubler innen 48 timer.

Fremgangsmåten er i tråd med det Italias statsminister Mario Draghi under en nylig pressekonferanse i Washington hevdet ikke var et sanksjonsbrudd.

For EU-kommisjonen er ikke dette like opplagt. En talsmann for kommisjonen sier at dette går lenger enn det retningslinjene sier er OK:

But a Commission spokesperson said Tuesday that opening a second ruble-denominated account with Gazprombank «goes beyond what we said was allowed in the guidance given to member states.»

Kommisjonens skepsis til fremgangsmåten reiser spørsmålet om hva den skal gjøre hvis en statsminister i et stort og viktig EU-land sier den er i orden.

Det at Mario Draghi har en høy stjerne i Brussel, og kommisjonen lar en simpel talsmann komme med innvendinger i stedet for at en av EUs toppolitikere gjør det, peker i retning av at EU vil se en annen vei mens medlemslandene lar sine energiselskaper betale i rubler.

 

Flere gassimportører betaler i rubler. Det er greit, sier Draghi

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.