North Sea Link fører norsk vannkraft fra norske fjell til Blyth, nord for Newcastle, på den engelske østkysten. Foto: Statnett

For lite vind til engelske vindturbiner og for høye gasspriser har sendt kraftprisen i England til himmels. Onsdag kveld må engelske forbrukere belage seg på å betale opptil 30 kr per kilowattime (kWh). Flere analytikere mener norske forbrukere også må belage seg på «ville priser» når kraftoverføringskabelen til England åpnes offisielt 1. oktober.

Morgendagens systempris er 108 euro/MWh, den høyeste noensinne. Men det er ingenting i forhold til britiske timepriser. I morgen kveld må britene betale 2500 pund/MWh, tilsvarende 30 kroner/kWh. Analytiker tror på ville norske priser når kabelen til England åpner. (Europower-Energi)

For lite vind til engelske vindturbiner og for høye gasspriser utgjør problemet i England.

Norske analytikere har merket seg den ekstreme situasjonen i England.

– Britene klarer ikke å stable på beina nok kraft når det ikke blåser, og det gjør det ikke akkurat nå. Det er helt vindstille. Man snakker om den perfekte stormen. Nå er vi er midt i den, sier John Brottemsmo.

Han er senioranalytiker i World Kinect Energy Services.

Utgangspunktet er ekstremt høye gasspriser, og så eksploderer kraftprisen når det i tillegg blir vindstille. (Europower-Energi)

– Galskap

Bloombergs energi-kommentator bruker både symboler og kraftuttrykk for å beskrive priseksplosjonen på Twitter:

Onsdag koster en kilowattime i Sør-Norge 1,16 kr, før påslag til kraftselskapene og før nettleie. 

Testingen av kabelen til England er i full gang, og ifølge Europower-Energi eksporterte Statnett 1,4 GW, det vil si full effekt, i seks timer på tirsdag.

Sjefanalytiker i Storm Geo, Sigbjørn Seland, forventer ytterligere prisstigning i Norge når England kobles til det norske strømnettet:

– Når North Sea Link kommer i drift fra 1. oktober, med 700 megawatt tilgjengelig, vil det som hovedregel flyte 700 megawatt fra prisområdet NO2 i Sørvest-Norge til Storbritannia. Det vil dra opp prisene i hele Sør-Norge enda mer, sier Seland til E24.

North Sea Link er en høyspent direktestrøms kabel mellom Kvilldal i Suldal kommune i Rogaland og Blyth i Northumberland i England, som med sine 720 km også er verdens lengste undersjøiske kraftforbindelse.

Her kan du selv følge med på dagens eksport og på dagens priser i kraftmarkedet: Tall og data fra kraftsystemet

Ny nordisk prisrekord, priseksplosjon i England (Europower-Energi)

Rekordhøye britiske strømpriser før norsk kabel startes opp: – Vil dra opp prisene (E24)

Les også:

Strømsjokket politikerne ikke vil snakke om

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.