Statssekretær i Miljøverndepartementet Lars Andreas Lunde (H). Foto: Lise Åserud / NTB

Torsdag undertegnet statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Olje- og energidepartementet enda en avtale om overføringskabler til utlandet. Det vil gjøre strømselgere og vindkraftindustrien enda rikere, og norske strømkunder enda fattigere.

Norge kobler seg på det britiske strømmarkedet 1. oktober med overføringskabelen North Sea Link, en kabel vi ikke trenger, men som EU er desperat etter.

North Sea Link er verdens lengste undersjøiske kabel og går fra Suldal kommune i Norge til Newcastle-området i England. Kostnaden ligger på 1,5–2 milliarder euro, hvorav Statnett står for halvparten.

Kabelen skal utveksle rundt 700 megawatt i starten, med totalkapasitet på 1400 megawatt i full drift. Det er mer enn Norges største vannkraftverk.

Norge har ikke behov for denne eller andre overføringskabler, siden vi var selvforsynt med strøm. I EU og Storbritannia øker imidlertid kraftmangelen faretruende raskt på grunn av klimapolitikk og «det grønne skiftet». Det fordrer at kull- og gasskraftverk skal legges ned og erstattes av sol- og vindkraft, noe som paradoksalt nok øker prisen på kull og gass. Dette skaper igjen kraftkrise og ekstreme strømpriser, akkurat som varslet.

Satsingen på vindkraft skaper energimangel, høye priser og ustabil kraftforsyning

Så langt har Storbritannia bygget ut 10.500 megawatt havvind, og Boris Johnson har planer om 40.000 megawatt innen 2030, som en del av EUs “smartnett”.

Denne visjonen er basert på at hvert EU-land ikke lenger skal ha sin egen kraftforsyning, basert på egne behov og forutsetninger. I stedet skal Europa få et felles kraftnett, hvor sol- og vindkraft skal dyttes hit og dit etter som vinden blåser og solen skinner.

Dette fantasiprosjektet fungerer ikke.

Tall og resultater fra Tysklands «Energiewende» viser tydelig at «fornybart» ikke innfrir. Alt man oppnår, er å skape energimangel og ekstreme strømpriser. Likevel insisterer klimahysteriske EU-politikere på å gjennomføre planen, uansett hva det koster.

Og bakgrunnen for denne uansvarligheten er Parisavtalen, som trumfer alle andre hensyn. Dette fordi den angivelig skal kunne kontrollere klodens klima i fremtiden, og unngå en rekke påståtte katastrofer i fremtiden. Det eneste man oppnår, er å skape ekstreme problemer i nåtiden.

Kraftkaoset og energimangelen som «grønn omstilling» skaper i Europa og nabolandet vårt Sverige, forverrer seg raskt.

Men dette er naturligvis ekstremt lukrativt for dem som selger strøm, vindturbiner, kabler og annen infrastruktur. Og siden hele det nyvalgte Stortinget og den nye regjeringen insisterer på at Norge skal være en del av Europas kraftforsyning, og gjennomføre et «grønt skifte», vil også norske strømkunder rammes av kraftkrise, rasjonering og utkobling i økende grad, slik vi dokumenterte i mai. Fordi klima.

Det var helt unødvendig

Norge hadde verdens mest stabile, billige, grønne og veldrevne kraftforsyning, med et nasjonalt kraftoverskudd. Det sikret lave priser og gjorde Norge til en kjempe i kraftkrevende industri. Nå er det over.

Man trengte i praksis bare å vedlikeholde og modernisere vannkraften, og aldri ta vindkraft i bruk, så ville vinterens varslede priseksplosjon aldri skjedd. I stedet har norske velgere gitt vindkraftselgerne en gavepakke og seg selv et strømsjokk i fire år fremover: Med Støre ved roret vil Norge gå «all in» på å kopiere Merkels ødeleggende kraftpolitikk. Støre sier selv at ingenting er viktigere enn å kutte CO2.

Avtalen med Storbritannia innebærer også et samarbeid om å utvikle infrastruktur for havvind i Nordsjøen. Så langt har Norge bare en havvindturbin på 2,3 megawatt. Men det er utlyst to områder for havvindlisenser, og vindkraft-oligarkene gleder seg til de første anleggene kan være på plass innen 2030. Dette vil skape enda større kraftmangel, enda større avhengighet av nødstrøm fra kull- og gasskraft, enda høyere kraftpriser og enda høyere nettleie.

Dette valget var et klimavalg, indeed. Og valget falt på å skape enda større energiproblemer i Norge de neste fire årene.

Bestill boken:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.