Fyllingsgraden i norske vannmagasiner var i uke 41 på 67,5 prosent, skriver NRK. Det er det laveste siden 2006. Høye strømpriser er en sannsynlig konsekvens.

For årene 2001–2020 har medianverdien for fyllingsgraden vært på 82,9 prosent på dette tidspunktet, men situasjonen er annerledes nå. Vannstanden er 15 prosentpoeng lavere enn medianverdien de siste 19 årene. Mange mener at dette helt eller delvis skyldes de nye strømkablene som eksporterer mengder av strøm til Tyskland og England.

Våre myndigheter sier at kablene lager balanse i markedet, slik at vi kan hente strøm fra utlandet når vi trenger det, og på den måten sikre strømforsyningen. Men tallene fra NVE forteller en annen historie: Stort sett all strøm som føres gjennom kablene, går ut av landet, importen av strøm er minimal.

Et eksempel: Til Storbritannia eksporterte Norge 118/119 GWh de to siste ukene. Import = 0/0 GWh.

Kilde: NVE

NRK nevner heller ikke strømkablene og eksport som årsak til den lave vannstanden.

Sammen med temperaturen, er hvor mye vann det er i magasinene på denne tiden av året det som er mest avgjørende for strømprisen utover vinteren.

Vannmagasinene ligger til fjells, og fra nå av faller det meste av nedbøren som snø – en snø som ikke kommer i magasinene før utpå våren.

Et nesten samlet kobbel av partier på Stortinget vil pusse på symptomene ved å hjelpe «sårbare grupper» blant annet ved å øke bostøtten, noe som selvsagt ikke vil hjelpe alle vanlige folk som jobber og forsørger seg selv, og som selvsagt ikke mottar bostøtte. Snarere tvert imot: I tillegg til å finansiere skyhøye strømregninger, må disse skattebetalerne også ta regningen for alle dem som ikke er i stand til å forsørge seg selv.

Kun partiet Rødt har argumentert på en måte som antyder at de ønsker å behandle sykdommen, som er rekordhøye strømpriser på grunn av politisk inngåtte avtaler med EU, som f.eks. ACER.

Kaldere vær førte til en økning i kraftforbruket på 11 prosent sist uke. I går var spotprisen fra Nord Pool på over 178 øre kWh/t i Øst, Sør og Sør-vest. I dag er spotprisen «kun» 101 øre. Det er fortsatt mer enn det dobbelte av prisene i 2019 og 2018, og mer enn fem ganger så høyt som fjorårets priser (som dog var uvanlig lave).

Vinteren kan bli lang, kald og dyr for en stor andel av Norges befolkning, inkludert mange som allerede ble rammet hardt av nedstengningene i forbindelse med Covid-19.

Prisene i Nord-Norge og Trøndelag er langt lavere enn i sør, og det er åpenbart vanskeligere å koble det innenlandske strømmarkedet sammen enn å legge kabler til kontinentet og til Storbritannia.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.