Gjestad trafostasjon og høyspentledninger i Jessheim 30. november 2021. Foto: Marius Helge Larsen / NTB.

Prognoser fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at strømprisene vil bli liggende på et mye høyere nivå enn det som er normalt ikke bare ut denne vinteren, men kanskje helt til neste vinter. Det sier avdelingsdirektør i NVE Inga Nordberg i et intervju med NRK, som konstaterer at nordmenn må belage seg på vedvarende dyre strømregninger.

Avdelingsdirektøren sier at prisen de siste 10 årene har ligget på et gjennomsnitt på 35 øre per kWh og at de tror vi skal høyt over det fremover.

Dermed viser NVE nok en gang større realitetsorientering enn Statnett, slik vi har vært vant til under den pågående strømkrisen. I desember uttalte Statnett at strømprisene gradvis vil falle til mer normale nivåer, og i januar at hybridkabler til utlandet fra havvindkraftverk i Nordsjøen ikke vil øke strømprisene.

Men også NVE-direktøren får det til å høres ut som om situasjonen i øyeblikket mest skyldes gassprisen og fyllingsgraden i magasinene:

NVE presiserer at det er knyttet stor usikkerhet til prognosene. Hun sier at det er to faktorer som avgjør om det blir slik som NVE spår. Det ene er om gassprisen vil fortsette å holde seg høy. Det andre er om det blir mye snø og regn.

Når det gjelder utviklingen i gassprisen, gjør situasjonen i Ukraina det usikkert.

– Og så er det om vi får nok snø til å fylle opp magasinene. Vannmagasinene er lave nå, og det er lite snø i fjellet, men det kan forandre seg fort, sier hun.

Nordberg erkjenner derimot at utenlandskablene sørger for at det blir europeiske strømpriser i Norge, men forsøker av en eller annen grunn å sukre pillen med at kablene gir oss trygghet:

På spørsmålet om vi kan løse problemet med å slutte å eksportere strøm, sier Inga Nordberg at det er godt for oss å være koblet til det europeiske markedet på grunn av forsyningssikkerheten.

– Men det gjør oss eksponert for europeisk pris, sier hun.

Når var egentlig forsyningssikkerheten i Norge et problem før vårt land åpnet for strømeksport via kabler med stor overføringskapasitet til de folkerike landene Tyskland og Storbritannia? Det forholder seg snarere motsatt: Det er godt for Europa å være koblet til Norge på grunn av forsyningssikkerheten.

For hva slags forsyningssikkerhet er det egentlig Europa skal kunne tilby når EUs forpliktende og vanvittige planer om «avkarbonisering» og «grønt skifte» begynner å resultere i stengte kullkraftverk og atomkraftverk – samtidig som CO2-utslipp skattlegges og utbyggingen av fornybar energi ikke holder tritt med etterspørselen, og av innlysende grunner uansett ikke kan levere en jevn mengde strøm?

Når man snakker om at det kanskje blir dyr strøm frem til neste vinter, går assosiasjonene straks til skillingsvisen «I en sal på hospitalet», der legen trøster en tuberkuloserammet pike med at hun kanskje kommer hjem til pinse, vel vitende om at hun aldri kommer hjem igjen.

Nordberg kunne med fordel ha sagt det samme som NVEs toppsjef Kjetil Lund sa i fjor høst: «Det er ikke gitt å si når krisen er over.» 21. oktober 2021 skrev NTB:

NVE anslår at kraftprisene øker mot 2030, men faller på lengre sikt i takt med økt fornybar energiproduksjon i Europa.

– Analysen vår peker mot at vi kan vente høyere kraftpriser i Norge framover enn det vi har sett historisk. Dette kommer blant annet av at utvekslingskapasiteten mellom Norden og Europa øker, og at vi venter en vedvarende høy CO2-pris i årene framover, forklarer NVE-sjefen.

Oversatt til klart språk betyr dette at prisene vil bli vedvarende høye frem til 2030, og at de deretter bare vil synke hvis den fornybare energien ved et slags mirakel skulle være i nærheten av å erstatte den fossile som skal avvikles. Nordmenn som ikke klarer å holde ut høye strømregninger i mer enn åtte år, er altså prisgitt et mirakel.

Saken er at Europas selvpåførte energi-tuberkulose bare har én kur, nemlig å avvikle de vanvittige planene, som vil gjøre europeere flest fattigere. Dét ender ikke godt.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.