Allerede rekordhøye gasspriser i Europa ble enda høyere tirsdag. En prisøkning på over 24 prosent til rundt 13 kroner kubikkmeteren gir en ny prisrekord.

En slik gasspris tilsvarer en oljepris på over 200 dollar per fat, skriver Financial Times.

Gassprisen er mer enn femdoblet siden april. Forbrukere rammes hardt, mens gasseksportører tjener milliarder.

Equinor publiserte tirsdag selskapets interne gasspris for tredje kvartal, som er nesten ti ganger høyere enn i tredje kvartal i fjor.

– Utilstrekkelige lagernivåer foran vintersesongen ligger bak frykt for en inflasjonstopp og økte priser for forbrukerne, sier Walid Koudmani, analytiker i X-Trade Brokers (XTB).

– Forsyningsproblemene kan føre til økte brenselspriser i vintermånedene, noe som igjen kan sinke den økonomiske innhentingen og påvirke markedene negativt.

– Det er en global budkrig i oppløpet til en mulig kald vinter. Dette er ikke bare en europeisk krise, det er en global situasjon, sier sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til E24.

Det er en frykt for energimangel som står bak de skyhøye gassprisene. Dermed oppstår det en «skvis», etter at selgere av gass har ønsket å sikre seg ved å inngå finansielle posisjoner, sier Nadia Wiggen, energianalytiker hos Pareto.

Hun peker på at det er mangel på gass i Europa som er det grunnleggende problemet.

– Og forrige uke ga Kina beskjed om å kjøpe for enhver pris. Så de tar den gassen som normalt ville komme til Europa.

  • Gasslagrene ble tappet i vinter, men ikke fylt opp igjen grunnet begrenset tilgang på LNG (flytende naturgass)
  • Lavere tilgang på russisk gass enn normalt
  • Fallende produksjon i land som Storbritannia og Nederland

De høye prisene på gass har blant annet ført til at Yara har stengt ned sin ammoniakkproduksjon.

I Norge er ikke bruken av gass til oppvarming av hus etc. så vanlig, men de høye prisene kan allikevel få konsekvenser for norske strømregninger. For med stor energimangel i store industriland som Tyskland og England vil prisen på energi skyte i været. Dette kan påvirke prisen på strøm her hjemme, siden vi er tilknyttet det europeiske markedet via kabler til Kontinentet og til Storbritannia.

Les også: Lite gass i lagrene tvinger Europa til å bruke mer kull

Prisen på strøm her i Stavanger har gjort et hopp på et par døgn på over 25 prosent. Spotprisen er nå 129 øre kWt (NordPool). Gjennomsnittlig spotpris for september landet på over 135 øre, sammenlignet med 13 øre i 2020, 37 øre i 2019 og 56 øre i 2018.

Det kan bli en lang, kald og ikke minst kostbar vinter for mange europeere.

E24: Nytt kjempehopp i gassprisen: – Det er en global budkrig

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.