Syns du strømprisene er skyhøye? Slapp av, det kan bli verre. Putins gassnekt kan gi rekordhøye strømpriser, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis Russland stenger for flere land, kan strømprisen øke med nye 50 øre per kilowattime i Sør-Norge, mener analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Lilleholt forventer prisstigning på strøm helt inn i 2023.

– Vi kan allerede nå slå fast at sommerstrømmen kommer til å bli den dyreste vi har sett noen gang, faktisk dyrere enn den har vært i vinter, sier Lilleholt.

Lilleholt frykter at store deler av industrien må stenge ned som følge av de skyhøye strømkrisene. Spotprisen for strøm er i skrivende stund over to kroner KWh i de sørlige deler av landet. I nord, hvor man ikke har kabler til Tyskland og England, ligger prisen på under en tiendedel av dette, tross krig i Ukraina og russisk gasskutt.

Snøsmelting kan fylle opp det rekordlave nivået på magasinene, men det vil neppe hjelpe oss forbrukere, mener Lilleholt.

– Det kan snarere godt være dagens priser fortsetter rett frem eller litt opp, helt uavhengig av snøsmeltingen. Det store spørsmålet er jo om vi bare ser starten nå og at Russland stenger for eksport også til andre land? Da kommer frykt- og risikopremien på toppen av dette, og da kan fort strømprisen øke med ytterligere 50 øre per kilowattime i Sør-Norge.

– Og skulle Russland stanse gasseksporten til Tyskland, snakker vi om en dramatisk europeisk energikrise. Da blir gass og strøm så dyrt at man må begynne å stenge ned deler av industrien. Da kan det fort bli resesjon i Europa.

Analysesjef i StormGeo, Sigbjørn Seland, støtter Lilleholts konklusjoner, og mener strømprisene vil gå i taket hvis gasstilførselen fra Russland til Tyskland skulle bli stengt.

– Vi så første uken i mars, like etter invasjonen i Ukraina, at gassprisene steg til et nivå som ligger på rundt det dobbelte av dagens pris. Da priset nok markedet inn det vi nå ser – altså at Russland stenger eksporten. I en slik situasjon vil vi raskt bikke to kroner og vel så det som gjennomsnittlig spotpris per kilowattime i Sør-Norge.

Betegnende nok er ikke strømkablene til Tyskland og England nevnt med ett eneste ord i artikkelen.

Russisk gassnekt sender strømprisen til nye høyder: – Blir den dyreste sommeren noen gang 

Kjøp Kents bok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.