– Nå har regjeringen drevet med å snu steiner i ett år, løftet på steiner for å se hva som er under dem, og lagt dem ned igjen.

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) er oppgitt. På NRKs Politisk kvarter kommenterte han opprettelsen av enda et regjeringsutvalg. Utvalget skal gi råd om hvordan man kan få ned strømprisene.

Og kanskje snu noen steiner?

– Strømprisene er for høye. Vår ambisjon er at de skal ned, og det er jeg trygg på at vi skal klare. Vi snur alle steiner, sa statsminister Støre til NRK nyttårsaften.

– Vil vurdere alt

Mandag gjentok han at han ikke utelukket noen tiltak, da han bedyret overfor Arbeiderpartiets sentralstyremøte at han var åpen for å vurdere «alt av løsninger» som kan få ned strømprisene:

– Vi er åpne for å vurdere alt av løsninger som kan stabilisere og få prisene ned. Men vi kommer aldri til å gå inn for kortsiktige løsninger, som kan sette oss i trøbbel i fremtiden eller som kan true forsyningssikkerheten. Vi må finne løsningene i samarbeid med våre nordiske og europeiske naboer.

Støre og hans regjering er med andre ord åpen for alt; man vurderer alle løsninger og snur alle steiner.

Fører folk bak lyset

Det er kanskje ikke løgn, men det er definitivt å føre folk bak lyset. Djevelen er i detaljene, i Støres forbehold: Han vil ikke ha «kortsiktige løsninger» «som kan true forsyningssikkerheten». I klartekst: Han vil ikke røre strømeksporten.

Men kan det kalles å «snu alle steiner»? Kan det kalles «å vurdere alt av løsninger»?

Det er store ord og fett flesk.

I fjor sommer kom Støre med en kraftfull uttalelse: Han slo fast at han heller ville gå av som statsminister enn å stanse strømeksporten. Han satser alt på ett kort. Dette er eksistensielt for ham, nesten religiøst:

Skjermdump fra VG 18. august 2022.

Over ett år etter at strømprisene begynte å ta av, nedsettes stadig nye utvalg og komiteer. Da fanden ville at intet skulle skje, satte han ned sin første komite, som det heter.

Lundteigen er ikke imponert.

– Det er ikke til å komme fra at det er stor frustrasjon på grasrota i vårt parti over manglende initiativ for å løse strømpriskrisen. Det forventes at regjeringen endelig setter seg i førersetet for å vise vei ut av den krisen. Da holder det ikke å komme med nye utredninger, sa Sp-veteranen til VG lørdag.

– Vi er like langt

På Politisk kvarter virket han nesten resignert:

– Så har en arbeidet med å få til fastpriskontrakter, og det blir diskutert her. Så har vi Energikommisjonen, og vi er jo like langt.

Det er ikke flere utvalg vi trenger, vi vet hva problemet er. Nå trengs det handling, sa Lundteigen.

Før Energikommisjonen har fått lagt frem sin rapport 1. februar, har altså regjeringen satt ned enda et utvalg.

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri forklarte alvoret medlemsbedriftene opplever:

– Industrien bruker strøm til å skape verdier i dette landet. Vi er vant til strømpriser på 30–40 øre, nå har vi det tidobbelte. En vanlig bedrift som har ti millioner i strømutgifter, har nå hundre millioner. Det betyr at hele overskuddet vaskes bort, og de prøver fortvilet å få tatt igjen dette med prisøkning til kundene, men det er ikke så lett. De er desperate.

– Kritisk

– Vi er i en kritisk situasjon, fastslo Lundteigen.

– Kva synes du om leiarskapet regjeringen viser i strømdebatten? spurte programleder Astrid Randen.

– Det er tydelig at her er det ulike vurderinger, og det som antagelig ligger til grunn, er at det er noen i regjeringen som mener at det er naturlig å ha tysk prisnivå i Norge. Dét har ikke støtte på grunnplanet i Senterpartiet.

– Vi er nødt til å ivareta det som er kjernen i norsk politikk, nemlig å ha tilstrekkelig og billig strøm. Vi har bygget opp hele familielivet og hele næringslivet vårt på i stor grad strømbasert forbruk, og det fortsetter at vi har et nivå på det som gjør at næringsliv og familier kan takle virkeligheten. De sjokk som nå kommer, setter i gang en sånn inflasjon som nevnes her. Bedriftene prøver jo å velte kostnadene over på forbrukerne, som krever mer penger, og vi kommer i en forferdelig negativ spiral.

Innholdsløs strøm av ord

Fra regjeringen kom, som vanlig, en innholdsløs strøm av ord. I dag var det statssekretær Hallvard Ingebrigtsen (Ap) sin tur:

– Jeg tror først og fremst at det foregår en omfattende debatt i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet, fordi vi deler fullt ut at vannkraften er viktig, og vi må ta på alvor bekymringene vi hører om at også bedriftene sliter. Det er ingen hypotetisk problemstilling. Og jeg er helt sikker på at det dette dreier seg om, er et sterkt ønske om å få ned prisen, det er et sterkt ønske om forutsigbarhet.

Vi kan konstatere at

  1. regjeringen har oppfattet at det er debatt om strømprisen (!)
  2. regjeringen mener vannkraften er viktig (!)
  3. regjeringen «tar på alvor» næringslivets bekymringer (!)
  4. regjeringen «er helt sikker på» at næringslivet ønsker lavere strømpris (!)

Gratulerer!

Nå venter vi spent på hva regjeringen og regjeringens mange utvalg finner under steinene. Men skru ned forventningene om snarlige resultater: Norge er et land med ekstremt mye stein.

Tenk på Jotunheimen. Og Dovre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.