Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) på pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen har lagt frem revidert nasjonalbudsjett. Nå rases det mot mangel på tiltak mot de høye drivstoffprisene, og kraftuttrykk som «svik» tas i bruk. Kritikken er uvanlig hard.

Tirsdag la Regjeringen frem forslaget til revidert nasjonalbudsjett, etter å ha fått på plass støtte fra SV. Det ble da klart at de ikke foretar seg noe som helst for å få ned drivstoffprisene.

På bare et år har drivstoffprisene økt med nesten 40 prosent, og nærmer seg 30 kroner literen.

I går omtalte Document hvordan FrP-leder Sylvi Listhaug sabler ned det hun mener er handlingslammelse fra Regjeringen. Se lenke til denne saken nederst.

Nå får hun følge av en sentral representant for næringslivet, nemlig lederen av næringslivsorganisasjonen SMB Norge, Jørund Rytman.

Rytman legger ikke fingrene imellom, og uttaler seg usedvanlig hardt mot den politikken som føres.

VG skriver om saken:

– Oppsiktsvekkende og skandale. Landets små og store bedrifter sliter. Spesielt de som er avhengige av å frakte og kjøre i jobben sin.

Det er en skandale at regjeringen ikke gjør noe nå, sier han til VG tirsdag.

Ifølge Rytman er det spesielt næringslivet rundt om i landet, ute i distriktene, som rammes. Han mener også de høye, norske drivstoffprisene svekker norsk næringsliv internasjonalt, i forhold til konkurrenter i andre land.

Han sier at Sverige, Tyskland og Irland alle senker avgiftene mens oljeproduserende Norge gjør ingenting, skriver VG.

Jørund Rytman minner om hva Senterpartiet og dets leder, nå finansminister, Trygve Slagsvold Vedum, i rene ord lovet før valget:

– Et av partiene SP, har vært veldig veldig tydelige på at de ikke ønsker å sitte i regjering dersom drivstoff prisene blir over 20 kroner. Regjeringen vet at det norske næringsliv sliter, særlig etter corona, likevel blir det ikke gjort noen ting, sier Rytman.

Dette siste momentet trekkes også frem av kommunikasjonsrådgiver Ingunn Handagard i Norges Automobilforbund, NAF. Hun er i likhet med Rytman tydelig på de høye prisene er et klart brudd på løfter fra før valget:

– Da satt løfter om lavere avgifter løst. Nå ser vi ingen tegn til at regjeringen forstår hvordan disse prisene griper inn i økonomien til folk. Spesielt i distriktene rammer høye drivstoffpriser hardt, fordi flere er avhengig av bilen og færre har elbil, sier hun, ifølge VG.

– De svikter alle som nå sliter med de skyhøye drivstoffprisene. Kraftige avgiftskutt ville hjulpet på folks økonomi i en tid hvor alt blir dyrere, sier Handagard.

Også hennes kollega Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, uttrykker kraftig misnøye:

– Vi er veldig skuffet på vegne av våre 500.000 medlemmer, sier Braadland i NAF til VG. De hadde forventet et kutt i avgiftene, sier han.

FrP-leder Sylvi Listhaug på sin side tar i bruk enda sterkere ord enn hun gjorde i sitt utspill i går:

– En hån mot nordmenn, sier hun til VG, og har fått servert mye ammunisjon å bruke mot Regjeringen fremover.

Les også: 

Listhaug gir seg ikke med å plage Støre om bensinprisen: – Han er handlings­lammet

 

Gode bøker til sommeren:

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også denne nyheten:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.