Erna Solberg (H) og statsminister Jonas Gahr Støre (AP). Foto: Javad Parsa / NTB

VGs partimåling for juni viser tilbakegang for de to største partiene. Høyre faller mest, men Ap er nå på det laveste nivå noensinne i VGs målinger.

VG bruker uttrykket «skrekkmåling» om resultatet for Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre. For aldri før har Ap gjort det så svakt i denne målingen, som er utført av Respons analyse for VG.

Ap havner her på 20,2 prosent oppslutning, ned 1,9 prosentpoeng.

Det er ikke et enormt fall siden sist, men nok et steg i den lange nedturen partiet har vært på siden valget sist høst, da resultatet ble 26,3 prosent.

Det er Ap-nestleder Bjørnar Skjæran som får den ikke særlig lystbetonte jobben med å forklare den svake målingen, og for øvrig den begredelige situasjonen partiet er i:

– Vi tar selvsagt tilbakemeldingen fra velgerne på alvor, og dette er et resultat vi på ingen måte kan si oss fornøyde med, sier Skjæran til VG.

Han legger til:

– Vi må levere på det som er prosjektet vårt. Det er ikke enkelt å bli populær når vi må gjøre så kraftige innstramminger, håndtere flere kriser samtidig og være så forsiktige med pengebruken for å sikre at vi ikke legger press på renten, sier Skjæran.

Mange har kritisert regjeringen for håndteringen av de to sakene velgerne kanskje er aller mest opptatt av for tiden, nemlig strømprisene og drivstoffprisene.

Målingen ble foretatt før Regjeringen tirsdag la frem sitt reviderte nasjonalbudsjett, det der ble klart  at man ikke foretar seg noe som helst for å hjelpe landets innbyggere med de høye prisene på drivstoff.

Det vil derfor være naturlig å anta at tallene for Ap per dags dato kan være enda svakere enn de 20,2 prosent oppslutning målingen viser.

Det er imidlertid Høyre som faller mest i målingen, med 2,2 prosentpoeng til 26,8 prosent. Dette er likevel et godt resultat for Høyre, vesentlig over de 20,4 prosent partiet fikk ved Stortingsvalget i september.

For øvrig er det oppgang for alle stortingspartiene. Aller størst grunn til å være fornøyd har FrP og partileder Sylvi Listhaug, som øker med 1,2 prosentpoeng, til 14 %.

Det kan minnes om at FrP, med Siv Jensen som leder på det tidspunktet, i januar 2021 ble målt til svake 6,4 % oppslutning.

Nettopp Listhaug har vært den kanskje aller tydeligste kritikeren av Regjeringens håndtering av både strøm- og drivstoffpriser.

– Vi har fått en handlingslammet regjering som ikke håndterer de krisene som kommer deres vei og løper fra omtrent alle valgløfter. Jeg tror knapt du finner noen som er imponert over regjeringens coronahåndtering, strømkrise eller etterdønningene etter Ukraina-krigen, sier Listhaug.

– Vi har også blitt mer gjenkjennelige som parti. Vi er et tydelig alternativ og det eneste alternativet. Høyre, Sp og Ap er enige i veldig mange saker, sier Listhaug til VG.

Både Sp og MDG ser ut til å ha fått en liten pustepause i en lang nedtur. Sp ender på 7,4, opp 1 prosentpoeng, mens MDG karrer seg opp på sperregrensen på 4 %, opp 0,7 prosentpoeng.

Det kan noteres at kategorien Andre går tilbake med 1,1 prosentpoeng, til 3 %. Her kan uroen i kategoriens største parti, Demokratene, ha spilt en rolle.

Hele målingen ser slik ut:

H 26,8 (-2,2), Ap 20,2 (-1,9), FrP 14 (+1,2), SV 9 (+0,6), Sp 7,4 (+0,7), Rødt 6,8 (+1,1), V 4,9 (+0,5), MDG 4 (+0,7), KrF 3,9 (+0,1), Andre 3 (-1,1).

Tendensen har lenge vært tydelig for Støre og Ap, les også: 

Sur motvind for Støre: Det rødgrønne forspranget er borte

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.