Skyhøye drivstoffpriser engasjerer norske velgere. Foto: Terje Pedersen / NTB

Strømstøtte er det viktigste tiltaket regjeringen kan komme med for å sikre nordmenns økonomi nå, ifølge en undersøkelse. På andre plass kommer redusert drivstoffavgift.

Økonomi er alltid et hovedtema for norske velgere, og blir dermed nøkkelsaker for politikere som ønsker gjenvalg.

Nå er det prisene på strøm og drivstoff som topper listene over hva nordmenn er opptatt av i forbindelse med sin økonomiske situasjon fremover, ifølge NTB.

Norges Automobil-Forbund (Naf) har spurt 1005 personer over hele landet hva de mener er det viktigste regjeringen kan gjøre for å trygge innbyggernes økonomi.

De to nevnte sakene skiller seg helt klart ut:

I befolkningen som helhet svarer 66 prosent at fortsatt strømstøtte er viktigst, mens 44 prosent er mest opptatt av kutt i avgifter på drivstoff.

Blant de som bor i distriktene er imidlertid resultatene motsatt. Her svarer 66 prosent avgiftskutt og drivstoff, og 49 prosent svarer strømstøtte.

– I mange distriktskommuner, spesielt i Nord- og Midt-Norge der strømprisen har vært lavere, gjør de skyhøye drivstoffprisene et større innhogg i økonomien enn det strømmen har gjort til nå. Men det er ingen tegn til at energikrisen er på hell, og det er viktig at regjeringen skaper trygghet for folk både i by og bygd, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf.

Om strøm- og drivstoffpriser har vært viktige saker for politikerne til nå, blir de neppe mindre viktige når det så tydelig kommer frem hvor stor betydning dette har for velgerne.

Mange mener den dårlige utviklingen for regjeringspartiene Ap og Sp henger nøye sammen med at velgerne er misfornøyde med hvordan de har håndtert nettopp disse sakene. Statsbudsjettet som snart legges frem, er en mulighet til å endre dette bildet.

Les også: 

Det mørkner – også i norske gater

Velkommen til møte:

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.