Staten vil få meget større inntekter i 2022 som følge av høy pris på olje og gass som igjen er koblet til Ukraina og sanksjoner. Et tall på 1.700 milliarder er nevnt.

Men når Vedum blir spurt om ikke AS Norge tjener grovt på krigen, svarer han snurt at Oljefondet har sunket 1.000 milliarder.

Politikerne har mistet bakkekontakten.

All rapportering utenfra snakker om en inflasjon vi ikke har sett maken til. Da svarer regjeringen med at vi må spare.

Regjeringen har blikket stift festet på sysselsettingen

– Det går godt i økonomien, som er på vei ut av pandemien. Det gjør det i Norge og hos våre viktigste handelspartnere, sa Støre (Ap) på en pressekonferanse utenfor Klækken hotell på Ringerike, hvor regjeringen mandag startet arbeidet med budsjettet.

– Vi er heldige som har en økonomi i sterk oppgang, men da betyr det for oss som skal lage statsbudsjett, at vi må holde igjen. Vi må snu på krona når vi skal gjøre gode investeringer, sa han.

Støre viste til at ledigheten har falt raskt og nå er på like over 2 prosent.

– Sist gang den var så lav, var på slutten av 80-tallet og like før finanskrisen i 2008, sa han. (NTB)

I en tid da folk ikke bare må snu på krona, men ikke vet hvordan de skal få betalt basis-regningene, sier statsministeren: -Vi må snu på krona. Han tenker kun på statens finanser, ikke borgernes.

Han føyer skyndsomt til at han vet at «situasjonen er krevende for mange» og at regjeringen vil se på støtteordninger.

Det har ikke gått opp for regjeringen at det er middelklassen som nå rammes, akkurat som i USA.

Foreløpig tæres det på reserver. Men hele avgiftssystemet er rigget for en gradvis vekst og balanse. Den tar ikke høyde for at du skal betale 8.000 kroner for strøm på hytta, eller at det skal koste 27 kroner literen drivstoff å komme seg dit. Prissjokket slår bena under folks økonomi.

Staten har håvet inn penger på høy strømpris og det den gir ut i subsidier er smuler.

Vedum sa at det kan jo godt hende at prisen på olje og gass synker senere i år. Slik snakker en som er opptatt av å kaste blår i øynene på folk. Men det er for dumt til at folk tar det seriøst.

Vedum har vist seg som en tullebukk. Når han tok finansministerjobben trodde vi det var fordi han hadde skjulte talenter. I stedet er det motsatt: Vi har overvurdert mannen. Han skjønner ingenting.

Faktum er at økonomien ikke har kommet seg etter koronasmellen. Tilværelsen er ikke tilbake i vant gjenge. Det er nok å se på hvor lite liv det er i gatene og utelivet. Folk har ikke gått tilbake til kulturlivet som før. Mange bedrifter og private sliter pga strømsjokk og nå drivstoffeksplosjon.

Som alltid er det forventningene til fremtiden som bestemmer hvordan vi foretar våre disponeringer. Folk aner at det vi har sett til nå bare er begynnelsen. De føler dyp uro for fremtiden.

I denne situasjonen sier regjeringen at norsk økonomi går så det suser og det gjelder å spare.

Er dette en stat som bryr seg om sine borgere eller en stat som er mest opptatt av seg selv og sitt? Staten er blitt representant for en rik overklasse som er mest opptatt av sin egen bunnlinje, ikke borgernes.  Regjeringen spør ikke: Hva er best for borgerne? Men «hva er best for AS Norge og Oljefondet». Pengene har gått til hodet på dem.

Men da er de uskikket til å styre.

Vi trodde regjeringen foran budsjettkonferansen ville signalisere at den forsto at vi går dystre tider i møte og at den ikke ville la borgerne i stikken.

Men det var noe helt annet Vedum sa: Han snakket om «trygghet og tillit». Han selger det visst i metervis.

Vedum og Støre inngir ikke trygghet og de fortjener ikke tillit.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.