Roy Steffensen (FrP). Foto: Vidar Ruud / NTB

Prisene på bensin og diesel var noe lavere i desember enn måneden før, men langt høyere enn i desember 2021. For 2022 under ett ble prisene rekordhøye her i landet. De fleste partier bryr seg ikke.

Det er ikke bare strømprisene som tynger norske husholdninger og bedrifter. Også drivstoffprisene har nådd et rekordhøyt nivå. Til sammen bidrar prisutviklingen på strøm og drivstoff til å drive den generelle inflasjonen oppover.

NTB melder om saken, og skriver at gjennomsnittlig utsalgspris inkludert skatter og avgifter for blyfri bensin 95 oktan i desember 2022 lå på 19,3 kroner. Dette fremgår av tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er en nedgang på 8,3 prosent fra november, men en økning på 9,8 prosent fra desember 2021.

Pumpeprisen på diesel føyer seg inn i samme mønster: 20,11 kroner literen er 10,3 prosent lavere enn i november, men fortsatt 20 prosent høyere enn samme måned i 2021.

At pumpeprisen har vært uvanlig høy i 2022, har de fleste merket. Toppen ble nådd med en gjennomsnittspris på 26,16 kroner literen for en liter bensin i juni.

Om man regner ut gjennomsnittet – altså legger sammen de tolv månedenes gjennomsnittspriser og deler summen på tolv – lander man på hele 21,78 kroner for bensin og 21,72 kroner for diesel.

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen 16,52 kroner for bensin og 15,51 for diesel i 2021. Det betyr en prisøkning på formidable 31,8 prosent for bensin og 40 prosent for diesel.

FrP har lenge reagert på skyhøye drivstoffpriser, et tema de fleste andre partier ser ut til å bry seg mindre om:

– I 2022 fikk ordet fylleangst en ny betydning, for hvert stopp på en bensinstasjon ble en dyr affære. Dette er en ekstrabeskatning av norske bilister, som rammer hardest dem som har minst fra før. Dette kommer på toppen av økte priser på strøm og mat, samt økende rente, og er ikke bærekraftig i lengden, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (FrP).

Les også: 

Velgerne straffer Sp for høye drivstoffpriser

Kjøp billetter til møtet her

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.