For første gang i historien har bensin- og dieselprisene passert 24 kroner literen. Krigen i Ukraina får skylden. Men dét er ikke hele bildet.

– Vi nådde et nytt toppnivå i Norge i dag. Over 24 kroner for bensin og diesel har vi aldri tidligere sett i Norge, sier Knut Hilmar Hansen i Circle K til NRK.

Dette betyr at det koster nesten 2000 kroner å fylle opp en tank på 80 liter.

– Vi skjønner godt at de høye drivstoffprisene er krevende for mange, ikke minst for dem som er avhengig av bilen i det daglige. Og de er det mange av rundt om i Norge, sier Hansen.

Prisen for råolje beveger seg mot 130 dollar fatet, og har steget med 30 dollar siden krigen i Ukraina brøt ut. Det er dessuten lite bensin og diesel på lager, og etterspørselen globalt øker.

– Økningen vi har sett de siste ukene i de internasjonale prisene på drivstoff, målt i norske kroner, har vi aldri tidligere opplevd i Norge.

Men krigen i Ukraina er ikke den eneste grunnen til de skyhøye drivstoffprisene. Staten håver nemlig inn på diverse skatter, avgifter og MVA.

Riktignok går prosentandelen staten drar inn noe ned når prisen går opp, siden f.eks. bensinavgiften er et fast kronebeløp. Men selv med en pris på 24 kroner havner 48 prosent i statskassen, ifølge drivstoffkalkulatoren til Smarte penger.

Med en mer normal pris på 17 kroner literen tar staten 59,6 prosent av inntektene.

Så statskassen fylles, både på grunn av de rene inntektene fra oljeproduksjonen og ved at vi forbrukere må betale enda mer av vår inntekt i skatter og avgifter.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.