To forskjellige undersøkelser gir norske politikere en skikkelig blåmandag. En undersøkelse fra Norstat viser at 46 prosent tror at vi i Norge vil få det verre i 2050. Tallene gjenspeiles i en undersøkelse fra rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO som viser at færre små og mellomstore norske bedrifter vil satse på «bærekraftstiltak» i 2023. De har ikke råd.

Norstats undersøkelse ble utført for Norad, Direktoratet for utviklingssamarbeid, i november. 1100 nordmenn ble spurt.

* 64 prosent tror at levekårene for verden blir verre i 2050, og bare 16 prosent har tro på forbedringer.

* 58 prosent tror utviklingslandene vil få det verre.

* 46 prosent tror at vi i Norge vil få det verre, mens 33 prosent tror vi verken får det bedre eller verre.

* 35 prosent svarer at de tror levekårene blir verre for «deg selv og dine nærmeste». Den største gruppen (39 prosent) tror det verken blir bedre eller verre.

Det er særlig krig og konflikter som bekymrer folk, ifølge Norads undersøkelse. 74 prosent er enten svært bekymret eller ganske bekymret for dette. 62 prosent er bekymret for økte forskjeller, mens klimaendringer kommer på tredjeplass. 58 prosent er svært eller ganske bekymret for det.

Halvparten av de spurte er bekymret for atomkrig, en trussel som har kommet høyere på agendaen igjen etter Russlands invasjon i Ukraina i fjor.  (NTB)

Tallene skuffer Norad-sjefen, den tidligere SV-toppen Bård Vegar Solhjell:

– Det er nedslående at nordmenn er såpass pessimistiske, særlig at de unge mangler troen på framtiden, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell. (NTB)

«Bærekraftsmål» lite kjent i små bedrifter

Norstat har også bidratt til å samle inn materiale til BDOs SMB-barometer. Både NTB og Nationen har fokusert på at stadig flere små og mellomstore virksomheter i Norge velger å nedprioritere arbeidet med bærekraftstiltak.

Årsakene kommer klart frem på BDOs egne sider:

«SMB-barometeret 2023 viser at norske virksomheter venter usikre tider. Langt flere enn i fjor forventer redusert omsetning de neste 12 månedene, og 1/3 tror inntjeningen vil gå ned. Svært mange opplever at økte kostnader på energi og innsatsfaktorer – og redusert etterspørsel – hindrer positiv utvikling …»

Lederen for bærekraftig forretningsutvikling i BDO, Gro Hovde Fiksdahl, har bakgrunn fra Trondheim Høyre, og tviholder på troen på «bærekraftstiltak», resultatene i undersøkelsen til tross. For å få det til, må hun ut i en aldri så liten ytringsspagat:

– Bekymring fordi færre SMB-er planlegger å iverksette tiltak for bærekraft det kommende året, og fordi langt flere oppgir økonomi som årsak til manglende tiltak. Optimisme fordi flere ser at bærekraft skaper bedre lønnsomhet og nye forretningsmuligheter. (Nationen)

Optimismen slår hun selv halvt i hjel i det neste sitatet:

– Grønn strategi hjelper lite om tallene er røde. Vår spådom er at de som greier å beholde eller styrke arbeidet med bærekraft gjennom dårligere og usikre tider, blir vinnerne når markedet snur. Det viser seg blant annet at bedriftene som under korona satset på nettopp bærekraft, nå høster gevinstene av dette arbeidet, sier hun. (Nationen)

Fiksdahls meningsspagat skyldes muligens at hennes arbeidsgiver nylig skiftet navn fra BDO Rådgivning til BDO Consulting. Uansett viser undersøkelsen at politikerne har et problem med å nå frem med sitt budskap om «bærekraftstiltak»:

Samtidig som færre SMB-er kommer til å jobbe med bærekraftstiltak, viser undersøkelsen at hele 4 av 10 bedrifter ikke kjenner til at det finnes lovpålagte krav til bærekraftstiltak eller rapportering.

Andelen er større blant de minste SMB-ene, som ofte ikke er omfattet av disse regelverkene.

– Større bedrifter møter stadig mer omfattende, lovpålagte krav til bærekraft de nærmeste årene, som de ser ut for å være godt orienterte om. Mindre SMB-er, som ofte er leverandører eller samarbeidspartnere av bedrifter som er omfattet av disse, vil oppleve at flere kunder ber dem om å dokumentere bærekraftsarbeidet sitt. Dette bør de forberede seg på, sier Hovde Fiksdahl til Nationen.

Dette er tall og dokumentasjon som viser at politikernes insisterende messing om flere bærekraftstiltak i nedgangstider i realiteten legger veien til rette for flere konkurser og større markedsandel for store, internasjonale foretak, helt i tråd med World Economic Forums planer om en «ny verdensorden».

Færre bedrifter vil jobbe med bærekraft i 2023 (Nationen – betalingsmur)

Les også:

Stor økning i konkurser i 2022 – verst i Troms og Finnmark

Terapitime for LO-leder med tvangstanker

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.