Sogn transformatorstasjon i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

EUs regelverk kan ikke brukes som bremsekloss for innføring av strømstøtte til norske bedrifter. Ifølge Energi Norge gir disse reglene betydelig rom for slik støtte.

Mange har etterlyst konkrete forslag til strømstøtte for næringslivet. En rekke virksomheter sliter nå med skyhøye strømpriser, og konkurser kan bli en realitet. Det setter  arbeidsplasser og i noen tilfeller hele lokalmiljøer i fare.

I denne forbindelse har det vært hevdet at EUs regelverk ikke tillater slik støtte, og at videre utredninger omkring disse reglene må til før eventuell støtte kan innføres.

Men ifølge Energi Norge er dette ikke tilfelle.  Det er ingen slike regler som stanser norske myndigheter i å gi næringslivet strømkompensasjon

Regjeringen har i praksis frie tøyler i arbeidet med en ordning for strømstøtte til næringslivet, sier Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge, til magasinet Europower.

– Slik vi tolker det, er det relativt stort handlingsrom for støtte til bedrifter i det oppdaterte krisestøtteregelverket i EU, så det i seg selv skal ikke være noe stort hinder, sier han.

Noen begrensninger finnes imidlertid, skriver NTB.

Regelverket åpner for å støtte næringslivet med mer enn det som normalt er tillatt, men strømstøtten kan ikke være like omfattende som den husholdningene får, ettersom bedriftene i utgangspunktet skal drives for egen regning og risiko.

Forutsetningen er at selskapene kan dokumentere at økningen i energikostnader overgår økte inntekter som følge av at prisene på varene de produserer, også har steget, ifølge Løvseth.

Både NHO og LO samt flere partier på Stortinget har i lang tid etterlyst en strømstøtteordning for bedriftene, og mandag møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) LO og NHO for å diskutere en mulig ordning.

Mandag ga Stortingets presidentskap regjeringen en frist på én uke til å legge fram en tidsplan for når en ordning kan være på plass.

Les også: 

Støre er blitt kommentator

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.