Direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mange bedrifter lever farlig, og flere vil trolig måtte nedbemanne i år, sier administrerende direktør for Norsk Industri Stein Lier-Hansen.

Det er til dels dystre utsikter og pessimisme i norsk næringsliv, ikke minst i industrien.

Norsk industribedrifter er i stor grad rammet av de høye strømprisene, og det er generelt liten tilfredshet med hva regjeringen har gjort for å hjelpe i denne situasjonen.

NTB kan nå fortelle at framtidsutsiktene for bedriftene spriker stort, dette fremgår av årets Konjunkturrapport fra Norsk Industri.

Mens noen opplever at lønnsomheten øker, sliter andre med høye priser på råvarer og spesielt strøm.

– Våre bedrifter preges av strømsituasjonen i Norge og Europa. Dessuten påvirkere vedvarende verdikjedeproblemer de aller fleste. Vi vil nok se at flere må nedbemanne utover året, og en del bedrifter lever farlig de neste månedene, sier Lier-Hansen.

Til NTB sier han at flere konkurser og at bedrifter flytter virksomheten sin til utlandet, kan bli resultatet.

Nå haster det med å få på plass en energiordning for 2023 som gir industrien forhold den kan leve med på kort sikt, mener Norsk Industri.

– Staten trekker inn ekstraordinært 73 milliarder kroner til statskassa på grunn av de høye strømprisene. Noe av dette må bedriftene kunne få tilbake, sier Lier-Hansen.

For Norsk Industri, som for næringslivet for øvrig, kan det registreres at nettopp næringslivets offisielle talspersoner i blant annet NHO, har vært pådrivere for det såkalte grønne skiftet, som igjen er en sentral årsak til den strømpriskrisen som nå rammer både befolkning og bedrifter.

Les også: 

NHO går solnedgangen i møte

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.