Tidligere administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Økokrim har besluttet å etterforske tidligere leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen (68). Han har nå fått status som siktet.

Fallet kan bli dypt for en av lederskikkelsene i norsk næringsliv og offentlighet gjennom mange år, Stein Lier-Hansen.

Økokrim bekreftet fredag at de etterforsker den tidligere administrerende direktøren i Norsk Industri for mulig grov økonomisk utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver.

Økokrim etterforsker om Lier-Hansen har begått økonomiske misligheter mot Norsk Industri ved å påføre bransjeorganisasjonen urettmessige kostnader.

Document har omtalt en del av av de konkrete forholdene det er snakk om, se også artikkel under.

Det er rett og slett  snakk om nok en offentlig skittentøysvask knyttet til økonomi, og om hvorvidt sentrale personer har karret til seg mer enn de har rett til.

Det har vært en del slike saker i senere tid, ikke minst i politikken.

NTB-André Lorentsen melder om denne siste saken.

– På bakgrunn av mottatt informasjon er det rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold. En viktig del av Økokrims mandat er å undersøke mistanke om uregelmessigheter begått av ledende personer innenfor norsk samfunnsliv, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Bård Thorsen.

Bistår Økokrim

Norsk Industri varsler at de vil bistå Økokrim i videre arbeid med saken, om Økokrim ønsker det.

– Norsk Industri er tilfreds med å ha mottatt beskjed om at Økokrim nå etterforsker saken relatert til Stein Lier-Hansens utstrakte bruk av organisasjonens representasjonsmidler, skriver de på sine nettsider.

Norsk Industri har tidligere opplyst at de har stilt interne undersøkelser i bero, og de ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til saken nå.

Det gis uansett ikke uttrykk for noen umiddelbar støtte eller sympati fra Norsk Industri overfor den tidligere lederen av organisasjonen.

Siktet i saken

Økokrim opplyser at de er i gang med etterforskningen og at de allerede har innhentet informasjon. Denne informasjonen har åpenbart ikke bidratt til å styrke Lier-Hansens sak. Man har tvert imot tatt ut siktelse:

– Når vi har innhentet informasjon, slik vi har gjort, blir den mistenkte å anse som siktet, sier Thorsen.

– Vi begynte etterforskningen for en tid tilbake. Vi har innhentet en god del informasjon og snakket med både tidligere administrerende direktør i Norsk Industri og Norsk Industri.

– Vi er fortsatt i en innledende fase. Vi kan derfor ikke si så mye, men vi har hatt en konstruktiv dialog med dem, sier han videre.

Stein Lier-Hansen var administrerende direktør i Norsk Industri fra 2006 til 2023, og en profilert talsmann i mediene i saker om industri, næringsliv, energispørsmål og tariffoppgjør, blant annet.

Nå er hans oppgave å forsvare seg mot relativt alvorlige beskyldninger knyttet til egen person.

Les også: 

E24: Stein Lier-Hansen mottok sjøfly-betaling på sin egen konto

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.