Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

LO krever at lønningene skal stige mer enn prisene i årets lønnsoppgjør. Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum sier at de ikke kan garantere at det skjer, og varsler fare for konflikter.

Det nærmer seg lønnsoppgjør, og i år kan det bli ekstra krevende å imøtekomme kravene fra arbeidstakerorganisasjonene.

Prisnivået har steget betraktelig, renten er satt opp for å dempe inflasjonen, og mange opplever at økonomien blir dårligere. Man får stadig mindre for pengene sine.

Det er alminnelig enighet om at strømprisene er en sentral driver for den sterke prisstigningen i samfunnet. Både privatpersoner og bedrifter må bruke vesentlig mer av sine inntekter til strøm, til varme, belysning, strømkrevende produksjonsprosesser og til drivstoff for elbiler.

Økte priser på bensin og diesel gjør ikke bildet bedre. Eksempelvis øker transportkostnadene i varehandelen kraftig, noe som tas ut i prisene for forbrukerne.

Nå krever LO at lønningene skal holde tritt med denne prisutviklingen. Men samtidig stiller en del sentrale LO-ledere spørsmål ved om det er realistisk, selv om man vil ha det som utgangspunkt i forhandlingene.

NTB melder om saken.

– Sånn inflasjonen har vært de siste to årene, så kan vi ikke garantere det, sier Eggum til Dagbladet/Børsen.

Resultatet vil være fortsatt reallønnsnedgang. Det vil si at lønningene øker mindre enn prisene, slik at man i virkeligheten ikke har fått mer penger å rutte med, selv om lønningene øker.

Prisstigningen ventes å ligge på 4,8 prosent, og Eggum og Fellesforbundet utgjør en del av LO-delegasjonen som skal først ut i lønnsforhandlingene.

De forhandler i det såkalte frontfagsoppgjøret, der man gjør opp om lønna i konkurranseutsatt industri. Dette oppgjøret kommer først, ettersom det danner en rettesnor for resten av lønnsoppgjørene.

Eggum har tro på at man kan komme på et resultat over 4,8 prosent, mens Stein Lier Hansen i Norsk Industri har antydet et oppgjør rundt 4,5 prosent. Det kan ikke Fellesforbundets leder leve med, og det varsles en konfliktfylt vår i arbeidslivet:

– Da blir det streik. Vi har jo et felles ansvar for å leve opp til det som vi har vedtatt i LO. Vi er beredt til det, og vi har store forventninger i eget forbund. Vi må levere et resultat som medlemmene er fornøyde med, sier Eggum.

NHO er skeptiske til at de høye lønnskravene kan imøtekommes. Direktør for arbeidslivspolitikk og tariff, Nina Melsom, peker på at et flertall av bedriftene varsler trangere tider fremover.

– Frontfagsmodellen forutsetter at det er bedriftenes lønnsevne som skal ligge til grunn for lønnsoppgjøret – ikke prisstigningen, sier direktør for arbeidslivspolitikk og tariff Nina Melsom.

Les også: 

Krever nye strømtiltak: LO-topp vil ha makspris på 70 øre

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.