De harde utfallene fra LO-ledelsen kommer etter at det ble kjent at Fredrikstad-bedriften Kronos Titan flytter en tredjedel av sin kjemikalieproduksjon til konsernets søsterfabrikker i Tyskland.

Administrerende direktør i Kronos Titan, Jan Klauset, sier at strømprisene rett og slett ikke gir dem noe valg etter at blant andre Tyskland innførte støtteordninger til industriens kraftkjøp 1. januar.

– Det er et vesentlig beløp. Prisnivået på energi i Norge er nå svært høyt, sammenliknet med hva vi kan produsere for i Tyskland, sier Klauset til Børsen.

Kronos Titan har 170 ansatte og omsetter årlig for 1,4 milliarder kroner. Bedriften ble etablert så tidlig som i 1916, og deler av produksjonen er av samfunnskritisk betydning.

– Under ellers like vilkår er fabrikken vår i Fredrikstad svært konkurransedyktig. Men nå er det energikrise, og markedet er i ubalanse. Noen land velger kortvarige, målrettede tiltak for å hjelpe sin industri gjennom dette, men ikke Norge. Da blir prisforskjellen vesentlig, framholder Klauset.

Jan Kjærstad i åpent brev til Støre: Strømprisene er et politisk svik. Folk er rasende

Det får LO til å reagere skarpt mot Ap/Sp-regjeringen de vanligvis er støttespillere for.

– Dette er ren galskap. Regjeringen må handle raskt, tordner LO-sekretær Are Tomasgard.

Den tidligere Ap-ordføreren i Sørum har vært en del av LOs ledelse siden 2013, og nå refser han regjeringen.

– Vi kan ikke sitte og se på at norsk industri flytter ut av landet, fastslår han.

– Norge leverer gass i bøtter og spann til Tyskland. Og med den tyske maksprisen på gass til industrien kan tysk industri benytte seg av billig norsk gass. Det er ren galskap, legger Tomasgard til.

Han mener regjeringen øyeblikkelig må iverksette tiltak som stopper utflagging av viktige norske bedrifter.

– Det er avgjørende at Kronos Titan får samme konkurransevilkår som i Tyskland. Noe annet er umulig å forstå. Her må regjeringen snu seg raskt og sikre at norsk industri får minst like gode vilkår for bruk av gass som det vi ser i Tyskland, krever Tomasgard.

Regjeringens svar så langt er en strømstøtte til bedriftene begrenset oppad til 3 milliarder kroner og et tilbud om fastpriskontrakter som mildt sagt ikke har slått spesielt godt an i næringslivet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at alle steiner skal snues for å løse kraftproblemet, men har samtidig poengtert at det må være løsninger som står seg over tid og ikke går ut over forsyningssikkerheten.

Tomasgard frykter at Kronos Titan bare er første bedrift i starten på en industriflukt.

Jan Klauseth bekrefter at dette kan bli problematisk for Norge.

– Vi har 170 ansatte og omsetter for 1,4 milliarder kroner. Det er en vesentlig del av vår verdiskapning som nå flyttes, med dertil tapte eksportinntekter for Norge, poengterer Klauseth.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.