Fremskrittspartiets Jon Georg Dale er kritisk til Høyres klimapolitikk, og mener den bygger  på «venstresidens premisser». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En av sakene som skiller tydelig mellom FrP og Høyre, er klimaspørsmålet. Nå ber FrP Høyre om slutte å kaste bort penger på klimatull, og bruker uttrykk som «ren galskap» .

I FrP reageres det på den såkalte klimapolitikken som føres i Høyre. Ifølge Frps klimapolitiske talsmann Jon Georg Dale har Høyre beveget seg langt ut på venstresiden i dette spørsmålet.

Til Nettavisen sier Dale at Høyre har kjøpt premissene til venstresiden, og fører en politikk som «ødelegger hverdagen for vanlige folk».

«– Klimapolitikken må tilbake på et fornuftig spor. Ikke et spor der du kaster skattepenger etter dårlige og dyre tiltak», sier Dale til Nettavisen.

Nå vil FrP heller frem med sparekniven og skrote alle dyre klimaforslag.

Nettavisen forteller at Dale gruer seg til kommende tiltak fra regjeringen. Han venter seg det verste i form av kostbare og lite meningsfylte påfunn.

«Da frykter han det vil gå mye skattepenger til tiltak som ikke hjelper.

– Det er en drøss med tiltak som er 3-5 ganger så dyre som kvotekjøp. Klimatiltak over 1500 kroner tonnet må vi slutte med så raskt som mulig», sier han.

Jon Georg Dale reagerer også på hvordan Norge skal bruke penger på lokale tiltak her til lands, uten at det vil ha noen effekt på verdens totale utslipp. Dette mener han gir liten mening:

«– Nei. Utslippene er tross alt globale. Et eksempel: Nå har til og med Høyre satt ambisjoner for å elektrifisere sokkelen. Det betyr at vi må sette opp en haug med vindmøller på land, for å sende strøm til oljeplattformene i stedet for at de brenner gass. Deretter tar vi den gassen, sender den til Tyskland også brennes den der.

Det er ren galskap», tordner Dale i Nettavisen.

Han forklarer hva han mener Norge bør gjøre i stedet de tiltakene regjeringen går inn for:

«– Det første vi kan gjøre er å bruke full kvotefleksibilitet. Det betyr å kjøpe kvoter i andre land som for eksempel kan gjøre at de kan gjøre enkle grep Norge allerede har gjort. «Problemet» for Norge er at veldig mange av de enkle og billige tingene å kutte er allerede gjort. Norge har allerede full forsyning av vann- og vindkraft, sier han.

– Et annet billig tiltak er på-skogning. Vi har god anledning til å plante mye skog, som vil binde opp klimautslipp», sier Dale.

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund er Høyres klimapolitiske talsmann, og han  kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av at hans parti har kjøpt venstresidens premisser. Han forklarer i stedet hva partiet ønsker seg på klimafeltet fremover:

«– Det er riktig at vi støtter omstilling på sokkelen, i likhet med det selskapene på sokkelen også gjør. Det er jo ikke helt sånn Dale fremstiller det. Derfor satser vi både på havvind og karbonfangst og lagring, sistnevnte er den største industrisatsingen i Norge», sier han.

Heggelund beskriver ikke hvordan han ser for seg at denne industrien skal skape lønnsomhet, neo det har vært satt spørsmålstegn ved. Ifølge Heggelund er det uansett helt nødvendig å bruke store ressurser på klimatiltak:

«– Norske utslipp må kuttes. Det har vi forpliktet oss til, også våre utslipp teller og det gjør det enklere å få andre land med på å kutte sine utslipp. I tillegg regner EU med å bruke 260 milliarder euro mer enn i dag for å nå 2030-målene», sier han.

Dette er ikke beroligende for Dale:

«– Svaret fra Stefan Heggelund bekrefter dessverre min påstand. Han fortsetter å liste opp dyre tiltak med symbolsk verdi fremfor å ta debatten om kostnadene ved en effektiv klimapolitikk», sier Dale.

Han mener uttalelsen står i grell kontrast til Heggelunds utspill i andre sammenhenger, om å kutte i offentlige utgifter.

For øvrig opplyser Jon Georg Dale at også FrP har sluttet seg til forestillingen om menneskeskapte klimaendringer. Man er bare uenige med Høyre og øvrige sentrum/venstrepartiet i hvordan man skal håndtere det hele.

«Fremskrittspartiet har lenge fått kritikk for å fremme skepsis mot menneskeskapte klimaendringer. Men (Dale) forsikrer om at den tiden er forbi.»

Han nevner ikke at partiveteraner som blant annet Carl I. Hagen er svært uenige i dette nye klimaståstedet til FrP. .

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!