Hører sammen? Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og MDGs Une Aina Bastholm. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Ifølge Jon Georg Dale (FrP) ligner Ap mer og mer på MDG, med en klimapolitikk som vil innebære rasering av arbeidsplasser og velferd. Dale mener LO må på banen og sette Støre på plass.

Ap la nylig frem utkast til nytt partiprogram. Her har blant annet den såkalte klimapolitikken fått en fremtredende plass, i tillegg til partiets velkjente saker knyttet til kamp mot alle former for privatisering og mer satsing på offentlig velferd.

Innholdet i programmet har fått en del til å reagere, blant andre Jon Georg Dale fra FrP. Han mener partiet nå står for samme, sterkt radikale klimapolitikk som MDG.

I en artikkel i Nettavisen går Dale langt i å trekke paralleller mellom Ap og det etter manges mening nokså ekstreme MDG:

«Han mener at Arbeiderpartiets nye klimaprogram ligner altfor mye på MDG, etter at partiet har lagt frem sitt utkast til nytt partiprogram.

– Støre har sagt han tydelig ikke vil gå i regjering med MDG. Men det kan vel ikke være noe problem når partiet nå går for samme linje», sier Dale til Nettavisen.

«Samme linje» som MDG kan innebære en betydelig radikalisering av Arbeiderpartiet og et langt steg ut mot ytre venstre i norsk politikk. På den venstresiden er det allerede nokså trangt om plassen, i og med at også SV og Rødt er til stede og synger mer eller mindre de samme, velkjente refrengene om «grønne arbeidsplasser», nei til privatisering, mindre skatteletter til de rike osv.

Arbeiderpartiets nye klimapolitikk er til forveksling lik det en rekke norske partier i dag har nedfelt, også MDG. Programmet  inneholder blant annet følgende formulering:

«Kutte 55 prosent av de norske klimagassutslippene målt mot 1990 innen 2030, som en del av våre forsterkede mål under Parisavtalen. Denne forpliktelsen gjelder hele økonomien og alle sektorer og klimagasser. Norge skal oppfylle denne forpliktelsen i samarbeid med EU i tråd med klimaavtalen mellom Norge, EU og Island. I 2050 skal Norge være karbonnøytralt.»

Ifølge Jon Georg Dale er dette et signal om at Ap er mer radikalt enn han noensinne har sett det.

MDG er ofte blitt anklaget for å ville ofre norske arbeidsplasser og norsk velferd for å få gjennomført sine «klimaplaner». Partiet har foreslått at Norge heller skal leve av «tang og tare» fremfor reell, verdiskapende industrivirksomhet.

Dette har blant annet LO ved flere anledninger vært negative til. Av den grunn er det sterk skepsis i LO til at Ap skal samarbeide med MDG. Man mener det vil true sentrale deler av norsk arbeidsliv, ikke minst knyttet til den viktige olje- og gassnæringen.

Godt over 200 000 mennesker jobber i dag direkte og indirekte i norsk olje- og gassnæring. Tar man med næringens rolle i å opprettholde hele lokalsamfunn rundt om i landet, blir tallet vesentlig høyere enn som så.

Bortfall av en slik næring vil få store konsekvenser, og løsningen er neppe lettvinte slagord om «grønt» ditt og datt fra en partileder.

Document omtalte i en tidligere sak LOs alt annet enn positive holdning til en tilnærming mellom Ap og MDG:

«– Skal vi ha noe samarbeid med MDG, må de kutte ut den industrifiendtlige datostemplingen på olje og gass. Vi kan ikke leve med en datostempling for når bransjen skal avvikles. Det vil sette i gang en ukontrollert avvikling, sier leder Roar Abrahamsen i avdelingen.»

Hensynet til arbeidsplasser og tilhørende verdiskapning er noe av det Jon Georg Dale er bekymret for dersom Arbeiderpartiets nye klimapolitikk noensinne skulle bli gjennomført.

«– Forslagene vil gå ut over arbeidsplasser ved å gjøre det langt dyrere for bedrifter å transportere det de produserer til markedene. For fiskere i Nord-Norge, bønder i Trøndelag eller møbelselskap på Sunnmøre blir dette veldig dyrt», sier han til Nettavisen.

Så det er til LO at Dale nå appellerer. Han oppfordrer organisasjonen til å bruke sin makt og innflytelse i Ap til å sette foten ned for den nye klimapolitikken, og på den måten bidra til å redde norske arbeidsplasser.

«Nå forventer Dale at LO gir en klar beskjed til Ap for å stoppe klimapolitikken fra å bli for radikal.

– Dette er en stor test for LO-leder Hans Christian Gabrielsen, og om han velger LO-jobben først, eller jobben som sentralstyremedlem i Ap først. Jeg forventer at han setter Ap raskt på plass», sier Dale.

I Nettavisens egen spørreundersøkelse blant leserne sier så mye som 90 % at de er enige med Jon Georg Dale i at Ap er i ferd med å gå for langt i sin klimapolitikk.

Det er ingen vitenskapelig «tung» undersøkelse, men den gir uansett en viss pekepinn om hvordan «vanlige folk» ser på dette. Det er langt fra sikkert at Støres nye klimautspill vil bli den velgermagneten både han og partiet så sårt trenger.

 

 

Støtt oss i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.