Jonas Gahr Støre på valgkampturne i Kristiansand. Her besøkte han Al Taqwa-moskeen. Foto: Javad Parsa / NTB.

Også Jonas Gahr Støre (Ap) har begynt å snakke om avvikling av oljen. Få bør bli betrygget av hans planer for hva Norge skal leve av i stedet. Hele den norske velferden kan stå på spill.

Ytterliggående partier som MDG, SV og andre opererer med urealistiske og livsfjerne planer for norsk økonomi. Her prates det i store bokstaver om å avvikle norsk olje- og gassnæring.

Imidlertid er det veldig uklart hvordan disse partiene, og deres haleheng av ukritiske journalister, vil erstatte 200.000–300.000 arbeidsplasser som er direkte eller indirekte knyttet til denne virksomheten.

Det er nesten komisk når politikere, ofte ungdomspolitikere, med minimal eller ingen erfaring fra næringsliv eller annet arbeidsliv, doserer om fremtidens industripolitikk og verdiskapning.

Mange fornuftige nordmenn har funnet en trøst i at det tidligere ansvarlige Arbeiderpartiet ikke har vært med på dette useriøse tankespinnet.

Mye tyder på at Jonas Gahr Støre kan bli statsminister etter valget i høst, og det har vært festet lit til at han vil ha bena plassert i virkelighetens verden.

Dessverre kan en slik trygghet vise seg å være falsk. For nå har Støre begynt å gi etter for presset fra skrålende aktivister. Også han vil fase ut oljen.

Riktignok forsikrer han overfor VG at oljeavviklingen skal foregå på en «myk måte»:

– Oljealderen er snart over, men vi skal sørge for at det skjer i en myk overgang til det nye grønne Norge, sier Støre.

Trolig våger han ikke si annet når han ser hvordan Senterpartiet mister velgere på å prøve å bevare vettet i klimasaken. Det koster å ha integritet.

I intervjuet med VG kommer Støre inn på hva Norge skal satse på i stedet for olje og gass. Hans forklaringer lyder lite betryggende for dem som har et minimum av innsikt i samfunnsøkonomi:

Støre viser til oljeselskapet Equinors visjoner, et stadig mer politisert selskap der man best gjør karriere ved å bruke ord som «grønn», «bærekraft» og «fornybar» i annenhver setning.

– Når jeg hører om Equinors planer, er jeg enda mer sikker på at vår strategi er riktig og at vi vil lykkes med å nå klimamålene, sier Støre.

Han burde kanskje lyttet til noen litt mer kritiske røster også? Noen som ikke snakker for å fremme egne interesser?

Så kommer det som virkelig bør være skremmende for mennesker rundt om i Norge. Støre forteller nemlig hva han konkret ser for seg at landets nye, bærende inntektskilder skal være:

– Det er folka, de ansatte, som er fremtidens gull, ikke oljen. Det er de som skal gjøre oss ledende i nye grønne satsinger, som havvind, hydrogen og fangst og lagring av CO2, avslører han.

Norges trolig påtroppende statsminister tar altså til orde for at den næringen som i stor grad bærer landets meget kostbare velferd, skal erstattes av «nye grønne satsinger, som havvind, hydrogen og fangst og lagring av CO2».

Det som kjennetegner oljevirksomheten, er først og fremst at den er svært lønnsom. Den skaper formidable inntekter til staten, og den har enorme ringvirkninger i lokalmiljøer over hele landet.

Oljen gjør det mulig for Norge å ha nærmere 900.000 offentlig ansatte og ca. 1,6 millioner innbyggere som mottar større eller mindre offentlige stønader.

De næringene Støre mener skal erstatte oljen, riktignok «på en myk måte», er ikke lønnsomme i det hele tatt. De er de rene pengesluk, og alt tyder på at de vil forbli det. Det burde Støre vite.

Eventuelle regnskapsmessige «overskudd» i disse virksomhetene er i all hovedsak basert på offentlige stønader, og ikke på produksjon av varer og tjenester som kan selges med fortjeneste i et marked.

Alt i alt bør «den nye, grønne» Jonas Gahr Støre få det til å gå kaldt nedover ryggen på alle som er opptatt av landets og sin egen økonomiske velferd fremover.

For Støre handler muligens dette valget om at han endelig skal få bli statsminister. For alle andre er det mye mer som står på spill.

 

Nå er den her! Årets boknyhet, forhåndsbestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Husk å støtte Document:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.