Statsminister Jonas Gahr Støre møter Ursula von der Leyen, Europakommisjonens president. Foto: Heiko Junge / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre er mandag i Brussel for å undertegne en avtale om en grønn allianse med EU.

Document skrev nylig om at Norge planlegger å inngå en såkalt grønn allianse med EU.

Dette blir i dag en realitet, når statsminister Jonas Gahr Støre er i Brrussel for å undertegne avtalen.

Avtalen omfatter samarbeid om blant annet vindkraft og hydrogen.

EU og Norge ble i februar i fjor enige om å utvikle en grønn allianse. Avtalen skulle ha vært undertegnet på FNs klimatoppmøte i Egypt i november.

Men dette ble utsatt blant annet fordi Norge og EU ikke ble enige om formuleringer om olje- og gassutvinning i Barentshavet. Ifølge Dagens Næringsliv er disse formuleringene nå tatt ut av avtalen.

Denne nye versjonen av avtalen undertegnes mandag når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i Brussel.

NTB melder om saken.

– Det er en historisk dag, vil jeg si. Vi inngår nå en samarbeidsavtale med EU på hele feltet som handler om den grønne omstillingen. Vi skal nå klimamålene sammen med EU, og dette er litt om hvordan vi skal gjøre det, sier Støre til TV 2.

Han møter  Ursula von der Leyen klokka 11 for å formelt undertegne avtalen.

Ifølge Støre er dette en svært så fordelaktig avtale for Norge:

– Det er store muligheter for norske arbeidsplasser og næringsliv. Det er samarbeid på alle de viktige teknologiområdene som Norge er godt posisjonert på. Energi, havvind, fangst og lagring av CO2. Så skal vi samarbeide om en sirkulær økonomi der vi bruker ressursene på en bedre måte, sier han.

Avtalen er ikke bindende. Det er altså ikke noe som forplikter partene juridisk eller økonomisk.

– Nei, det er ikke den type avtale. Det er en viljeerklæring. Det er en del av diplomatiet og hvordan man bringer sammen land om klimamål. Vi er helt avhengige av at de og vi følger opp, og at bedriftene våre gjør det, sier Støre.

Dermed er Norge enda tettere knyttet opp mot EUs såkalte grønne politikk, noe statsminister Støre mener er viktig for at klimamålene skal nås.

Les også: 

Støre: Den flinkeste statsministeren i historien

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.