Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NTB fra Brussel at Norge ikke lenger kan være forpliktet til å utbetale EØS-midler til land som bryter demokratiske prinsipper. Det er Ungarn og Polen, som allerede er i strid med EU, Støre sikter til.

Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) er onsdag i Brussel for møter med EU-ledelsen. Hovedsaken er et tettere samarbeid med EU om det grønne skiftet, men i møtene med EU-rådets president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil Støre også ta opp EØS-støtten.

– Jeg kommer til å markere at det EU selv sier om rettsstatsprinsipper og demokrati, må være kriterier som også gjelder for våre ordninger, sier Støre til NTB.

Både Ungarn og Polen mottar store økonomiske overføringer fra EU. Norge bidrar på sin side med flere titalls milliarder kroner i EØS-midler som skal bidra til å redusere økonomiske ulikheter i Europa.

Dette kan ikke Norge lenger være bundet til hvis rettsstaten undergraves, mener Støre.

– Vi kan ikke være forpliktet til å utbetale EØS-midler som skal bidra til å utvikle samfunns demokratiske prinsipper der hvor disse demokratiske prinsippene brytes, sier han.

Les også:

Brussel forbereder juridisk straffeprosess mot Polen og Ungarn

Orban: – EU fører hellig krig mot Ungarn

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.