Norge blokkerer for at Ungarn selv kan få EØS-midler direkte. Det er snakk om titallsmilliarder, men Norge går ikke med på at Ungarn som formannsland i EU utbetaler til seg selv.

1. juli overtar Ungarn formannskapet i EU. I hele den forrige perioden fikk ikke Ungarn utbetalt noen EØS-midler fordi man ikke greide å bli enige om hvem som skulle motta pengene. Norge nektet å godta at dette skulle være ungarske myndigheter.

For perioden 2021-2027 er det snakk om hele 38,5 milliarder kroner og Norge står for 97 prosent av det på vegne av Efta-landene. Midlene går ikke til Ungarn alene, de skal fordeles på flere. Men Norge har en agressiv holdning til Ungarn. Norge promoterer LHBTQ og det motsetter Ungarn seg. EØS-midler går altså til å undergrave verdiene i landene som mottar pengene. Derfor vil ikke Norge at Ungarn skal kunne gi pengene til seg selv når de overtar formannskapet 1. juli.

Efta-landene ble enig med kommisjonen om beløpet 1. desember. Men prosessen går tregt.

Avtalen må imidlertid godkjennes av et enstemmig Ministerråd før den kan tre i kraft. Først da kan det utarbeides rammeavtaler med de enkelte mottakerlandene.

Etter det NTB kjenner til, er behandlingen av saken fortsatt ikke kommet lenger i systemet enn til arbeidsgruppenivå. Deretter må den behandles på ambassadørnivå før saken kan legges på EU-ministrenes bord.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at EU er tjent med at prosessen går raskt.

– Her ligger det jo betydelige midler som skal gå til viktige formål, påpeker han.

Støre sier også at han fikk forsikringer om at behandlingen av saken vil gå raskt da han deltok på EU-toppmøtet i Brussel i mars

LHBTQ blir brukt som et våpen mot Visegrad-landene som ønsker å fastholde deres tradisjonelle kultur og verdier. Det har også vært et vesentlig moment i kampen mot den konservative regjeringen i Polen som tapte siste valg.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.