Sveinung Stensland er blant de Høyre-politikere som vil skrote hele ideen om elektrifisering av sokkelen. Foto: Vidar Ruud / NTB

Planen om elektrifisering av oljeplattformene blir stadig mer omstridt. Nå vokser motstanden også i Høyre. Kan dette vanvittige påfunnet snart legges bort?

Den opprinnelige ideen er man skal bruke strøm fra land som energi på norske oljeplattformer, i stedet for å bruke gass som produseres der ute. Dette skal angivelig være et «klimatiltak», da det skal redusere utslipp fra gass som energikilde på plattformene.

Document har nylig omtalt den gryende motstanden innad i Ap mot tankene om denne elektrifiseringen, man ser at det hele rett og slett mangler fornuftig begrunnelse.

Høyre har i likhet med Ap vært blant de partier som har heiet frem denne planen, men også i dette partiet begynner tvilen (og fornuften) å melde seg.

Det er har vært stort og tverrpolitisk påtrykk for å få til en slik elektrifisering.

Men mange har hevdet at dette er et meningsløst påfunn. For den gassen som skal spares og dermed ikke brennes på norske plattformer, vil i stedet bli eksportert til andre land, og så brennes der. Dermed blir utslippene globalt sett de samme. Utslippsgevinst: Null.

Den eneste forskjellen er at norske politikere kan slå seg på brystet og vise til at de, flinke og grønne som de er, har redusert utslippene her i landet.

Men det globale utslippsvolumet vil ikke bli redusert i det hele tatt.

Noe av det som gjør at hele denne logisk sett vaklende strategien nå begynner å stå enda mer ustøtt, er den voksende strømkrisen her i landet.

Nettavisen har beskrevet hvilke formidable strømmengder som må til for å gjennomføre en slik plan:

En full elektrifisering av plattformene på sokkelen kan kreve så mye som 23 terrawattimer (TWh) strøm årlig. Det utgjør mer enn 15 prosent av det årlige strømforbruket i Norge. Selv om det i normalår er en del ledig kapasitet i den norske vannkraftproduksjonen, er det umulig å få dette til uten ny tilgang til kraft.

Når landet fra før opplever strømmangel og økende priser, sier det seg selv at det er problematisk å gjennomføre sokkel-planen. Det fremstår mer og mer som et påfunn av Greta Thunberg-format. Det vil si komplett livsfjernt.

Likevel turer de fleste Stortingspartiene frem med ideen, ikke minst de «nye, grønne krefter» i Høyre, de som er i ferd med å gjøre Høyre til et lysegrønt sentrumsparti med mindre og mindre fotfeste i de økonomiske realiteters verden.

Det er i praksis bare Frp og Rødt som er tydelige på at dette er en særdeles dårlig ide. Men nå murrer det plutselig også i de mer sindige og jordnære deler av Høyre, kall det gjerne «de voksne» i partiet.

E24 kan fortelle at det viktige lokallaget Rogaland Høyre er sterkt skeptiske til elektrifiseringen, og har nå vedtatt at hele planen bør revurderes.

Avisen forteller:

Under partiets årsmøte i helgen vedtok Rogaland Høyre å ta en ny gjennomgang av elektrifiseringen av sokkelen.

Det var Stavanger Høyres tidligere ordførerkandidat, John Peter Hernes som fremmet forslaget.

– Jeg tenkte at vinterens høye strømpriser og energidebatten gjør at store beslutninger et samlet storting har gjort rundt elektrifiseringen kan debatteres igjen, med friske øyne, sier Hernes.

I forslaget som ble vedtatt heter det at: «Rogaland Høyre vil ha en ny gjennomgang av økonomi og lokale og globale miljøeffekter av elektrifisering av sokkelen»

Også stortingsrepresentant Sveinung Stensland støttet forslaget, faktisk ønsket han, ifølge e24, å gå enda lenger:

– Jeg støttet Hernes sitt forslag, som et kompromiss. Men jeg tilhørte et stort mindretall av årsmøtet som stemte for å stoppe hele elektrifiseringen, sier han.

Selv om vedtaket oppskriftsmessig avvises av de lysegrønne størrelser i Høyre sentralt, de som i likhet med MDG vil «redde verden», er dette et viktig signal fra grasrota i partiet.

Det brenner et stadig mer blått lys for planen om elektrifisering av sokkelen. Flere og flere får problemer med å forsvare logikken i et slikt prosjekt.

Men det sitter som kjent langt inne for en del politikere endre standpunkt. Det er noe man spreller desperat for å unngå. Mange politikere påfører heller land og folk tap, enn selv å tape ansikt.

Spørsmålet er om de ansvarlige i Høyre og andre partier denne ene gangen kan makte å sette landets og befolkningens åpenbare interesser foran sin egen prestisje.

Elektrifiseringsplanen har rett og slett en altfor høy pris. Det er ikke uten grunn at stadig flere kaller det hele for galskap.

Det er på høy tid å legge denne ballen død.

Les også: 

Hybridpolitikere med klimavirus

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.