Møter motvind fra alle kanter i elektrifiseringssaken: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Politikere i en rekke partier rundt om i landet skifter syn på elektrifisering. I mars skal Stortinget stemme over saken. Det kan bli et surt nederlag for den Oslo-baserte ledelsen i de største partiene.

Document har nylig skrevet om hvordan motstanden mot elektrifisering av sokkelen vokser innad i både Arbeiderpartiet og Høyre.

I begge de to største partiene har den sentrale partiledelsen i Oslo gått sterkt inn for å føre strøm fra land ut til oljeplattformene. Tanken er å drive plattformene elektrisk, i stedet for ved hjelp av gassen som produseres der.

Men flere og flere rister på hodet av denne ideen. Det viktige Ap-lokallaget Trondheim Arbeidersamfunn kommenterer det slik:

– Mange tenker at strømprisen er en krise, men den virkelige krisen er at Norge styrer mot et strukturelt kraftunderskudd allerede i 2026–2027. Da er det uklokt å bruke enorme ressurser på noe som i praksis er et meningsløst nullsumspill, sier Helge Rushfeldt, nestleder i Trondheim Arbeidersamfunn.

Ifølge NRK kommer nå politikere rundt om i hele landet på banen, også fra andre partier, og vil stanse elektrifiseringen. Det tales i til dels svært klare og skarpe ordelag:

Laurdag vedtok Vestland SV at det «er uaktuelt å elektrifisere sokkelen med kraft frå land».

Hele fylkesutvalget i Vestland kom nylig til samme konklusjon:

I førre veke sa eit breitt fleirtal i fylkesutvalet i Vestland nei til at oljefelta vest for Bømlo skal drivast med straum frå Samnanger, skriver NRK.

NRK oppsummerer den voksende motstanden mot planen i temmelig ulike miljøer:

Før jul skreiv Stavanger Aftenblad at planen om å erstatte gasskraftverka på plattformene med elektrisk kraft frå land «må vere ein av dei dårlegaste ideane som er klekt ut i moderne tid».

NVE-direktør Kjetil Lund varsla samtidig at «vi er i ein situasjon der vi bør vurdere omfanget av elektrifiseringa».

Også i miljørørsla er det fleire som tenkjer nytt.

– Eit vanvitig påfunn, seier no stortingsrepresentant for MDG, Rasmus Hansson.

I 2014 var MDG med da en samlet opposisjon på Stortinget «pressa» Solberg-regjeringa til å elektrifisere Utsira-anlegget, så det er åpenbart aldri for sent å snu.

I tillegg har FrP sagt klart nei til elektrifisering.

Til og med Faktisk.no kan nå styre sin entusiasme for det hele, skriver NRK:

Faktisk.no:«Elektrifiseringa kan kutte norske klimautslepp, men den globale effekten er meir omstridt.»

Det som fremstår mer og mer som en svakt forankret plan om elektrifisering, er allerede kommet et stykke på vei:

Per i dag er det vedteke at 16 plattformer skal få kraft frå land, og i fleire tilfelle er skøyteleidningane alt operative, forteller NRK.

Det siste året har likevel høge straumprisar og framskrivingar for kraftbalansen svekka entusiasmen for kraft frå land-prosjekta.

Nå er det altså en mulighet for at Stortinget vedtar å si at nok er nok, og avblåse hele planen. Dette skal det stemmes over i Stortinget den 17. mars i år.

Saken arter seg mer og mer som en konflikt mellom «fotfolket i distriktene», som høylytt sier nei, og «makteliten i de store byene», som fortsatt ivrer for elektrifisering.

Spørsmålet er om det rett og slett kan bli politisk for kostbart å presse igjennom en slik plan, over hodet på engasjerte lokalmiljøer og store deler av opposisjonen. Det kan skape splid, misnøye og bitterhet på tvers av en rekke store politiske organisasjoner.

Verken Høyre, Arbeiderpartiet eller SV ser seg nok særlig tjent med å fyre opp til en strid mot sterke og engasjerte lokallag i sine egne partier. Det er antagelig det siste man trenger nå.

Kanskje blir det mer naturlig å gjøre som MDG, og snu på hælen i dette spørsmålet.

Det ville være en kjærkommen, men sjelden seier for fornuften i norsk energi- og klimapolitikk.

Les også: 

Aftenbladet vil erstatte olje- og energiministeren

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.