Statsminister Jonas Gahr Støre møter tøffe krav fra alle kanter, også fra sine egne. Foto: Terje Pedersen / NTB

Flere Ap-lokallag i Bergen, Trondheim og Tromsø krever nye grep mot strømprisene. Trondheim Arbeidersamfunn vil stanse elektrifiseringen av norsk sokkel. Problemene tårner seg opp for Støre-regjeringen.

NTB melder om at strømprotestene har nådd frem til de indre rekker i Arbeiderpartiet, og statsminister Jonas Gahr Støre møter dermed harde krav også fra sine egne.

Det dreier seg blant annet om Nidaros sosialdemokratiske forum og Trondheim Arbeidersamfunn i Trondheim, flere lag i Bergen, samt Tromsø Arbeiderparti.

Det var Klassekampen som først meldte om dette.

Det er ulike krav som stilles for å løse strømprisproblemene.

Noe handler om klassisk sosialdemokratisk politikk med mer statlig styring. Andre vil rett og slett stanse den stadig mer omstridte planen om energislukende elektrifisering av sokkelen.

I forrige uke gikk Nidaros sosialdemokratiske forum ut med et krav om at regjeringen tar kontroll over kraftmarkedet, reforhandler strømkabelavtaler og gjør en ny vurdering av elektrifisering av norsk sokkel.

I Tromsø Arbeiderparti foreslår man at vannkraftprodusentene skal pålegges å ha nær 100 prosent fyllingsgrad i vannmagasinene i oktober.

Andre lag ønsker seg blant annet ordninger som makspris, priskontrollsystemer og toprissystemer.

Åsane Arbeiderparti i Bergen ønsker at regjeringens varslede energikommisjon skal utrede en sterkere politisk styring av energisektoren, blant annet med bestemmelser for fyllingsgrad i vannmagasinene og styring av overføringer til utenlandskablene.

Trondheim Arbeidersamfunn går hardere til verks og vil skrinlegge hele ideen om elektrifisering av norsk sokkel:

– Mange tenker at strømprisen er en krise, men den virkelige krisen er at Norge styrer mot et strukturelt kraftunderskudd allerede i 2026–2027. Da er det uklokt å bruke enorme ressurser på noe som i praksis er et meningsløst nullsumspill, sier Helge Rushfeldt, nestleder i Trondheim Arbeidersamfunn.

Også i lokallag i Høyre er det ifølge E24 vedtatt krav om revurdering og eventuell skrinlegging av elektrifiseringsplanen, en plan som mange vil mene er vanskelig å forsvare i nåværende situasjonen med strømmangel i Fastlands-Norge.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.