Ikke så helt enkelt, nei… Finansminister Trygve Slagsvold Vedum møter Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Landets nye finansminister, Trygve Slagsvold Vedum (Sp), sier det ikke finnes noen mirakelkur mot de høye strømprisene som preger  høsten. Han har oppdaget at tiden for lettvinte slagord og løfter nå er forbi.

Senterpartiet har i opposisjon markert seg med sterk kritikk av den forrige regjeringen. Ikke minst har energipolitikken fått gjennomgå.

Nå er brått Senterpartiet selv i regjering, og har til og med sin egen partileder som finansminister. Mange vil da mene at det bør være naturlig med snarlige endringer i alt det partiet har kritisert, og som nå blant annet bidrar til uvanlige høye strømpriser her i landet.

Men de som har ventet seg kjappe grep og handlekraft fra Senterpartiet i denne anledning, blir muligens skuffet.

Ifølge NTB sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Klassekampen at økte strømpriser var «en ønsket politikk fra den avgåtte borgerlige regjeringen». Han forsikrer om at han er bekymret over utviklingen den siste tiden, og sier regjeringen har startet arbeidet med å få ned prisene.

Det vil imidlertid ikke skje endringer «over natten». Dette er rett og slett blytung materie, for her handler det ikke minst om massevis av såkalte grønne tiltak man ikke så lett kan røre ved. Det meste av det øvrige Stortinget er knapt opptatt av annet enn “grønne tiltak”.

Vedum kan derfor ikke love å få til noe som vil gi umiddelbare eller raske kutt i folks strømregning.

– Det er ingen mirakelkur. Vi ser nå effekten av vedtak som ble gjort for mange år siden. Større grep som vil få ned prisene mye, vil ta tid, sier Vedum til Klassekampen, og skyver skylden over på forgjengerne. Slik har nye regjeringer for vane å gjøre.

Den offentlige kvernen maler med andre ord ikke mindre langsomt når det er Senterpartiet som passer den. Man har “startet et arbeid”.  Hva som skal skje og når, er uvisst.

Nærmest i panikk for å unngå raseri blant velgerne, har Vedum og Støre nå meldt at de vil øke bostøtten for å hjelpe grupper som sliter med høye strømregninger. Det kan knapt kalles en løsning på problemet.

Sp vil lett kunne havne i samme situasjon som FrP opplevde i den borgerlige regjeringen. Det hjalp lite hva FrP hadde lovet sine velgere av endringer og reformer på forhånd, når det var umulig å få det gjennomført i regjering med andre partier.

Like fullt ble alle de uinnfridde løftene en stor belastning overfor egne velgere, og bidro til at FrP tapte oppslutning så det virkelig gjorde vondt.

Det berømmelige bompengene var bare ett eksempel. Innvandringen et annet. For ikke å snakke om utviklingen i drivstoffpriser, og det generelle avgiftsnivået. Det var ikke det at FrP ikke ville gjøre noe med disse sakene.

Senterpartiets noe lunkne holdning til ulike sider av «det grønne skiftet» kan vise seg å være være vanskelig å omsette konkret politikk til glede for partiets velgere. Dette fordi den større regjeringspartner Ap pusher hardt på grønn poltikk, både for å tilfredsstille sine velgere, egne krefter i AUF og samtidig dempe kritikken fra hissige klimapartier som SV.

Det vil sitte langt inne for Sp å holde igjen den grønne karusellen, inkludert stagge de påfunn som bidrar til at energisituasjonen her i landet bare kan komme enda mer ut av kontroll.

Nå må Vedum og hans parti forholde seg til hva som faktisk er mulig å få gjennomført i en koalisjon med Ap, støttet av SV.

Tiden for lettvinte opposisjonsutspill er over. Trygve Slagsvold Vedum har raskt møtt en vegg av politiske realiteter i regjering.

Det kan bli noen tøffe oppgjør på kammerset mellom to partier som begge vet hvordan det går med oppslutningen, hvis regjeringen fører en politikk ens egne velgere ikke er fornøyd med.

Senterpartiet sitter i en rødgrønn regjering. Men i realiteten er partiets kjernevelgere antagelig verken spesielt “sosialistrøde” eller “klimagrønne”. Deres hjerter brenner for distriktene, ikke for skatteøkninger og klimatiltak.

(Saken er oppdatert onsdag formiddag, med link til forslag om økt bostøtte som et tiltak).

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også :

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.