EU må kutte strømprisene ved å sette et pristak på gass importert fra hvor som helst i verden, sier Belgias statsminister Alexander De Croo i et intervju med Politico torsdag kveld.

De Croo mener det viktigste EU nå kan gjøre, er å sette et slikt pristak.

– Og det må inkludere alle typer gass, sier De Croo, som etterlyser brede og raske tiltak for å møte energikrisen.

Prøveballong

Dermed tar han til motmæle mot forslaget fra EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om å sette et pristak på gass kun fra Russland.

Etter at Russland invaderte Ukraina, har tilførselen av russisk gass til unionen falt dramatisk. Fra å stå for rundt 40 prosent av gassen til EU, står Russland nå for kun 9 prosent. Norge er i dag den største gasseksportøren til EU.

Pristaket på russisk gass er et av fem forslag til strakstiltak von der Leyen la fram denne uken, og som EU-landenes 27 energiministre skal ta stilling til når de samles til krisemøte i Brussel fredag klokken 10.

Enn så lenge står EU-landene langt fra hverandre i spørsmålet om hvilken kriseløsning unionen bør gå for, og etter det NTB forstår, er det ikke ventet noen beslutning fredag.

Uenige

Tyskland og Frankrike har stilt seg bak forslaget om å sette et slags inntektstak for selskaper som produserer strøm med lave kostnader, og fordele fortjenesten på sårbare forbrukere.

Andre land, som Italia, Polen og Portugal, men også Sverige, advarer om at dette tiltaket ikke er nok for å få ned de høye strømprisene, skriver Politico.

Italia er positivt innstilt til et pristak på all gass, mens Ungarn og Slovakia er skeptiske til et pristak kun på russisk gass fordi de frykter mottiltak fra Russland.

Polen, Spania og Malta er på sin side avventende til forslaget fra EU-kommisjonen om å innføre obligatorisk strømsparing på et tidspunkt der strømforbruket er høyt.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.