Flere EU-land reagerer kraftig på EU-kommisjonens foreslåtte gasspristak. – Ikke et reelt pristak, mener blant annet Spania, Hellas, Malta og Polen.

– For oss fremstår det som en usmakelig vits fra kommisjonens side, sier Spanias miljø- og energiminister Teresa Ribera.

Uttalelsen kom da hun ankom det ekstraordinære energiministermøtet i Brussel torsdag. Også Polen reagerer.

– Det er en vits for oss at etter så mange runder med diskusjoner og forslag, så kommer man fram til det pristaket som er forslått, sier den polske klimaministeren Anna Moskwa, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De negative reaksjonene var forventet, slik Document skrev om tidligere i dag.

EU-landenes energikrise reddes ikke torsdag, heller

– Ikke et pristak
Minst 15 EU-land har i lang tid har krevd et pristak på gass for å dempe den voldsomme prisveksten i Europa. Et av disse landene er Spania

Tidligere denne uken prøvde kommisjonen å komme kritikerne i møte ved å foreslå et pristak på deler av gasshandelen på 275 euro per megawattime.

Det faller ikke i god jord.

– Det virker som det er uformet for å sørge for at det aldri noensinne blir tatt i bruk, sier Rebera, gjengir nyhetsbyrået TT. (NTB)

Også grekerne uttrykker sin misnøye med forslaget.

– Et pristak på 275 euro er ikke egentlig et pristak, slår HellasŽ energiminister Kostas Skrekas fast.

Skrekas vil ikke svare på om Hellas kommer til å blokkere kommisjonens forslag, men sier at han forventer at pristaket senkes til 150–200 euro.

– Vi kjøper den dyreste gassen i verden, og det er det ingen grunn til, sier han.

Gassprisen har sunket og lå torsdag på rundt 124 euro på TTF-børsen. Malta, Italia og Frankrike er også svært kritiske til EU-kommisjonens forslag.

– Det er definitivt ikke dette vi har bedt om. Det er usannsynlig og nesten umulig at denne mekanismen trer i kraft. Forslaget som er lagt på bordet tjener ikke formålet, sier Maltas energiminister Miriam Dalli.

Tyskland er også skeptisk til pristaket. De frykter et pristak kan skremme bort gassleverandører.

– Vi er åpne for å forhandle med de andre, men for oss er det avgjørende å ta forbehold og at vi unngår rasjonering av gass i Europa, sier statssekretær Sven Giegold i det tyske energidepartementet.

Uenigheten om pristak kan skape problemer for en rekke andre energitiltak som energiministrene skal forsøke å komme til enighet om.

– Vi får se hvordan diskusjonen på gass blir senere i dag, men for noen land henger disse forslagene sammen, sier statssekretær Daniel Liljeberg i det svenske energidepartementet.

– Jeg forventer at dagens debatt blir ganske så opphetet, sier Tsjekkias næringsminister Jozef Sikela.

Sikala nevner at også Ukraina og Moldova er tema på torsdagens krisemøte. Millioner av ukrainere har mistet tilgang til strøm etter russiske angrep.

– Situasjonen i Europa er ekstremt alvorlig. Folk dør og millioner av mennesker mangler elektrisitet, lys og oppvarming, sier Sikela.

Nå frykter mange at dette også skal bli en realitet i EU-landene i løpet av vinteren.

Les også:

Wall Street Journal slakter Europas energipolitikk

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her! 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.