Instrumenter måler gasstrykk ved et gasslager utenfor Pribram i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / TT / AP / NTB.

Et kvalifisert flertall av EUs energiministre har besluttet et pristak på gass i unionen på 180 euro pr. megawattime (MWh).

Det er klart lavere enn EU-kommisjonens forslag, som av en eller annen grunn var satt til 275 EUR/MWh – et nivå som kun er blitt overgått i løpet av noen augustdager i år, da Putin-regimet en tid hadde benyttet energivåpenet uten at Europa hadde vist tegn til mottiltak.

Et tak på 275 euro er blitt omtalt som en vits, melder NTB. Spørsmålet er om det ikke også gjelder taket på 180 euro, som heller ikke har vært oversteget over lengre tidsrom enn et par måneder fra juli til september, og i noen dager etter Russlands invasjon av Ukraina.

Grafikk: Trading Economics.

180 euro er altså et relativt høyt nivå selv etter Ukraina-invasjonen.

I et noe lengre tidsperspektiv er det også et skyhøyt nivå:

Grafikk: Trading Economics.

En rekke EU-land med Tyskland i spissen har vært imot et pristak, men for andre deler av EU-systemet har det gått prestisje i saken. Med et pristak som ikke får noen praktisk betydning, kan alle redde ansikt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.