Foto: Pjotr Mahhonin / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Etter det statseide russiske energiselskapet Gazproms kunngjøring fredag kveld om at gass­rør­ledningen Nord Stream 1 til Tyskland forblir stengt på ubestemt tid, gjorde gass­prisen i Europa som ventet et stort sprang oppover på TTF-børsen i Amsterdam da handelen gjenåpnet klokken 8 mandag morgen.

Prisen på fremtidig levering av gass, som endte på ca. 212 euro pr. megawattime (MWh) klokken 18 fredag ettermiddag, gjorde øyeblikkelig et sprang opp til 266 euro mandag morgen, for siden å ha økt til et nivå rundt 280 euro i 10–11-tiden – en økning på litt mer enn 30 prosent siden fredag.

Prisutviklingen de siste fem årene ser slik ut:

Som man ser, begynte gassprisen å stige fra et mangeårig lavt nivå allerede i 2021 (i diagrammet står den loddrette linjen over årstallet midt i det angjeldende året).

Etter Russlands invasjon av Ukraina steg prisen raskt for siden å falle til et nivå som fremdeles var relativt høyt, innen prisen igjen steg voldsomt fra juni, da Russland for alvor begynte å bruke gassen som våpen i hybridkrigen mot Europa.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.