Kraftlinje, vindmøller og halvmåne ved daggry et sted i Brandenburg 28. mars 2022. Foto: Patrick Pleul / DPA via AP / NTB.

Prisen på neste års levering av strøm i Tyskland nådde mandag et rekordhøyt nivå på 477,50 euro pr. megawattime (MWh) på European Energy Exchange (EEX), som er den sentrale europeiske strømbørsen i Leipzig.

Omregnet til norske forhold tilsvarer det en strømpris på ca. 4,70 kroner pr. kilowattime (kWh).

Dermed er strømprisen i Tyskland blitt nesten seksdoblet i løpet av det siste året, og fordoblet bare i løpet av de to siste månedene, melder Bloomberg. Prisen har hatt en eksponentiell trend med ett større og noen mindre sjokk siden januar i fjor:

Pris for neste års levering av strøm i Tyskland (euro/MWh). Kilde: EEX. Grafikk: Die Welt.

Den voldsomme prisøkningen skyldes betydelig usikkerhet om Europas evne til å produsere nok strøm til vinteren. Det er ingen tegn til at prisøkningen vil ta slutt med det første, sier Rystad-analytikeren Fabian Rønningen til Bloomberg.

Konsekvensene for tysk økonomi risikerer å bli betydelige, der en kombinasjon av inflasjon og resesjon truer. Situasjonen er også alvorlig for resten av Europa.

Samtidig fortsetter gassprisen på TTF-børsen i Amsterdam å stige. Prisen er i skrivende stund 230,46 euro/MWh, et nivå som overstiger den sjokkartede prisen som fulgte kort etter Russlands invasjon av Ukraina.

Gassprisen på TTF-børsen i Amsterdam (euro/MWh). Kilde/grafikk: Trading Economics.

Situasjonen tatt i betraktning er det overraskende at regjeringen i Tyskland ikke skynder seg med å gjenåpne flere kullkraftverk, sier det tyske industriforbundets (BDI) stedfortredende leder Holger Lösch. Altfor mange formelle hindringer står i veien, mener BDI-toppen.

Strømmarkedet i Europa kan gjøre en livredd, kommenterer analytikeren Javier Blas hos Bloomberg.

Utenlandskablene fra Norge til Tyskland og Storbritannia, som ble åpnet i 2021, har også eksponert brorparten av det norske strømmarkedet for det europeiske prisnivået, noe som er i ferd med å skape et politisk opprør i vårt eget land.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.