Nå er det ikke lenger slik at vi sender billig strøm til Tyskland og importerer dyr strøm. Nå har vi nådd et nytt nivå: Strømmen er dyrere i Norge enn i Tyskland. De som sa at strømprisen ville falle, tok feil. Det er fem år siden sist vinterprisene i Norge var høyere enn i Tyskland.

I snitt har strømprisene vært høyere i Sør-Norge enn i Tyskland gjennom vintermånedene. Årsaken er prisforskjeller i desember.

Normalen er at strømprisene er høyere i Tyskland enn i Norge, men en analyse fra Europower viser at forskjellene har forsvunnet denne vinteren.

I desember var prisene i Norges tre sørlige strømprisområder, NO1, NO2 og NO5, cirka 10 euro/MWh høyere enn i Tyskland.

Snittprisen i Tyskland i desember var på 69 euro/MWh, mens den var på 79–81 euro/MWh i Sør-Norge.

I januar og februar lå snittprisene i Sør-Norge på mellom 76 og 81 euro per MWh, mens den var på 77 euro/MWh i Tyskland.

I februar lå prisene i Tyskland mellom 1 og 3 euro/MWh høyere enn i Norge, men ser man alle de tre vintermånedene sammen, trekker desember ned snittet og gjør Tyskland billigere enn Norge.

Det er fem år siden sist vinterprisene i Norge var høyere enn i Tyskland.

Ifølge Europowers analyse har normalen vært at de tyske strømprisene har ligget 19 prosent høyere enn i NO2 i perioden fra desember 2020 og fram til februar 2024.

Strømprissone NO2 strekker seg over Sørlandet og Sørvestlandet, og dekker blant annet Stavanger og Kristiansand. NO1 er Østlandet inkludert Oslo, mens NO5 er midtre del av Vestlandet, inkludert Bergen. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.