Strømmaster i Vestby i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Aldri har prisen for strøm i Sør-Norge vært så høy som i 2022. Snittprisen for året ender på rundt 2 kroner per kWt i hele landsdelen. Det er nær tre ganger høyere enn i rekordåret 2021 og formidable 20 ganger høyere enn i 2020.

Strømprisene i Sør-Norge har vært historisk høye i 2022, og snittprisen slår alle rekorder. Dette har vært et år der både befolkningen og bedrifter har fått blø økonomisk for strømmen.

NTB-Marius Helge Larsen melder om saken.

– Vi har aldri vært i nærheten av disse prisene før. Selv i fjor var årsgjennomsnittet langt over det vanlige. Nå slås det tallet med tregangen, sier strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight til NTB.

Strømprisene for nyttårsaften er allerede klare med relativt stor sikkerhet. Dermed er det også mulig for analytikeren å regne ut snittprisen for hele 2022. Slik ser den ut i de fem prissonene Norge er delt inn i (snittpris for 2021 i parentes):

NO1 – Østlandet: 1,94 kroner per kWt (0,76 kroner)

NO2 – Sør- og sørvestlandet: 2,13 kroner per kWt (0,76 kroner)

NO3 – Midt-Norge med Sunnmøre: 0,43 kroner per kWt (0,42 kroner)

NO4 – Nord-Norge: 0,25 kroner per kWt (0,36 kroner)

NO5 – Bergensområdet: 1,94 kroner per kWt (0,75 kroner)

Sammenligner man med 2020, blir prisforskjellen enda mer enorm. Det året var prisene relativt lave, og snittet lå på i underkant av 0,1 krone per kWt i hele landet.

Det vonde strøm-året 2022

Lilleholt påpeker at prisene var høye allerede ved inngangen til 2022. Altså før Putins krig mot Ukraina startet.

– Deretter fortsatte de å stige utover året og nådde toppen i august-september, da det også var kritisk lavt nivå i de norske vannmagasinene, sier han.

Utover høsten begynte det å regne i Norge, og gasslagrene i Europa ble samtidig fylt opp, slik at prisene falt igjen. Og så kom det en ny økning med kulden i desember.

– Det er ikke tvil om at situasjonen i Europa, med krigen i Ukraina, har hatt en voldsom påvirkning. Kraftmarkedet i hele Europa er i ubalanse, sier Lilleholt.

Han unnlater å nevne hovedfaktoren i det hele, nemlig det såkalte grønne skiftet, som førte til at land som Tyskland, Frankrike og andre i et anfall av vanvidd la ned det meste av sin egen energiproduksjon.

Mulighet for bedring i 2023

Kommende år tror ekspertene at strømprisene i Sør-Norge vil bli lavere enn i år. Ser man på forventningene i markedet, vil snittprisen ligge på rundt 1,5 kroner per kWt i 2023 i sør. Lilleholt tror imidlertid den blir enda lavere enn det.

– Vi tror snittprisen for 2023 vil ligge på rundt 1,1 krone per kWt i Sør-Norge. Det er mer vann i magasinene nå. Men fortsatt vil det også være en historisk høy pris neste år. Vi er ikke tilbake til normalen ennå, sier han.

Men dette vil igjen ha sammenheng med hvor mye av norsk strøm som eksporteres til EU-land.

Ekspertene sier at Nord-Norge trolig må forberede seg på høyere strømpriser neste år enn i år.

– Vi vil se mer utjevning av prisene. I nord har de brukt opp en del av ressursene sine i magasinene og sendt en del strøm til eksport. Det har heller ikke kommet ekstreme mengder snø ennå, sier strømeksperten.

Les også: 

Strømprisene kan føre til norsk industridød: – En skjebneperiode

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp bøker fra Document!

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.