Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

200 norske forskere ber Norges statsminister lede an klimakampen som et godt eksempel. De vil ha en sluttdato for utvinning av olje og gass.

En gruppe på 200 forskere har gått i bresjen for et krav om at Norge må avvikle all olje- og gassvirksomhet, og sette en bestemt dato for når dette skal skje.

Brevet fra de norske forskerne er publisert i VG . NTB melder om saken.

Ikke uventet er det en såkalt klimaforsker som fronter påfunnet.

Initiativtaker og forsker Karen O’Brien sier hun anerkjenner at den grønne omstillingen er vanskelig, men at de nå vil hjelpe Støre med jobben. Det hevdes at Norge har et spesielt ansvar også her:

– Dette er et brev fra forskere der mange jobber daglig med klimaet. Norge har et stort ansvar her. Hver enkelt forsker har ikke bare skrevet under, men satt ord på sin motivasjon for å be regjeringen sette en sluttdato for olje- og gassutvinning, sier O’Brien til VG.

Forskerne peker på klimatoppmøtet i Dubai som en god anledning til å vise klimalederskap for resten av verden.

Norge skal igjen vise vei, altså. Dette er en tankegang som bygger på en oppfatning om at hele verden venter i spenning på hva Norge skal mene og gjør, slik at alle de andre straks kan følge etter.

India, Brasil, Indonesia, Kina, alle landene i Afrika, USA, Canada, Japan, ja, alle venter de visst på signalet fra Norge.

Hele dette tankegodset blir blankt avvist av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han demonstrerer at det fortsatt er spor av realisme i regjeringen:

– Jeg har ikke tro på at en sluttdato vil gi Europa den energien landene trenger, eller at vi får utnyttet den teknologiske kompetansen i energinæringen, skriver han i en epost til avisa.

Det skjer gjerne også noe med virkelighetsforståelsen hos politikere som har hatt ansvar for å sette sammen et statsbudsjett i Norge.

Da ser man hvor en betydelig del av pengene til den norske velferden kommer fra, og da forstår man hvilket vanvidd det er som uttrykkes fra såkalte forskere som i dette tilfellet.

Det hører med i bildet at det nettopp er norsk oljerikdom som har skapt et samfunn der så mange kan leve av å forske på  temaer som for eksempel klimaet.

For øvrig er det ytterst sjelden man hører noe fra slike forskere om hvordan de ser for seg å erstatte statens oljeinntekter på flere hundre milliarder kroner.

Slik forskning virker å finne sted i et intellektuelt tomrom der samfunnsansvar og konsekvenstenkning ikke står særlig sentralt.

Også det såkalte klimautvalget har vært inne på slike tanker i en nylig rapport, og foreslått en sluttdato. Støre avviste imidlertid også deres konklusjoner, se sak under.

Statsminister Støre skriver at etterspørselen etter olje og gass vil falle, noe som betyr at utfasingen derfor vil skje gradvis.

Støre lover imidlertid at Norges delegasjon skal gjøre sitt beste på klimatoppmøtet.

Les også: 

Støre avviser plan om utfasing av olje i Norge

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.