Den anerkjente ukrainske miljøjuristen og fredsaktivisten Svitlana Romanko krever dette under klimatoppmøtet Cop27 i Sharm el-Sheikh.

Romanko og andre håpefulle klimaaktivister blir imidlertid møtt av grandiose paviljonger tilhørende storforurensende autokratier som Saudi-Arabia, Emiratene og Kina.

636 av delegatene til stede på klimatoppmøtet er knyttet til fossilindustrien, skriver Klassekampen.

– De gjemmer seg bak hemmelige navneskilt og er her for å selge fossil energi og sikre mer penger til Putin, hevder Romanko.

Like etter Russlands invasjon av Ukraina i februar grunnla Romanko organisasjonen Razom We Stand (Vi står sammen) som kopler klimakamp og fredsaktivisme.

Over 800 organisasjoner fra rundt 60 land har gitt sin støtte til organisasjonen.

Ifølge Ukrainas miljøvernminister Ruslan Strilets skal krigen i Ukraina ha ført til utslipp av nesten 33 millioner tonn klimagasser som bidrar til global oppvarming.

– Russland har gjort våre naturreservater til militærbaser. På grunn av krigen vil vi måtte gjøre enda mer for å overvinne klimakrisen, sa han under fremleggelsen ifølge BBC.

Romanenko mener det er umulig å få fred uten en effektiv klimapolitikk. Hun er overbevist om at Russlands krig ikke hadde skjedd uten landets fossile energi.

Klimaaktivister tar til orde for sensur av klima­debatten

Miljøjuristen sier at hun kjemper for en bedre fremtid for alle. Og med «en bedre fremtid» mener hun en som er basert på fornybar energi.

– Ellers vil alt dette bare gjenta seg, sier Romanko, og legger til:

– Vi kan ikke fortsette å akseptere fossildiktaturer. Hvis Russland seirer blir det skumle tider for alle, med både energi usikkerhet og klimakrise.

Hun benytter anledningen til å refse Norge for sin oljeproduksjon.

– Vi aksepterer ingen forsinkelser. Det er en skam for regjeringer i industriland, inkludert Norge, om de ikke investerer offentlige penger i fornybar energi i stedet for å låse dem i olje og gass, sier Romanenko.

Klimaaktivisten kom også med en skyllebøtte til Patrick Pouyanné, administrerende direktør for den franske energigiganten TotalEnergies.

– Skal du bruke de russiske blodpengene dine til å gjenoppbygge et grønt Ukraina? spør hun.

Pouyanné blir tilsynelatende paff, men får tatt seg inn og svarer:

– Det skal jeg nok.

 

 

 


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.