Nedsnødd klesvask henger på snora utenfor et vindu i en leilighet i Madrid den 9. januar 2021. Foto: Paul White / AP / NTB.

Økningen i energiprisene som vi har vært vitne til i 2021, skaper økt inflasjon og rammer sosialt skjevt. En konsekvens av dette er at mange mennesker i Europa kommer til å dø av kulde til vinteren, hevder den anerkjente forsknings­journalisten og fagbok­forfatteren Erik Tunstad.

Det snakkes mye om folk som dør på grunn av varme, men faktum er at kulde tar mange flere liv, skriver Tunstad søndag i en kronikk hos Stavanger Aftenblad.

Av og til har vi hetebølger, senest i sommer. Nyhetssendingene ga oss svettende grekere med føttene i Athens fontener – kloden koker. Etter hetebølgen i 2003 døde hele 35.000 mennesker. Dette fikk vi repetert et par ganger i årene som fulgte.

Like kjent er det ikke at i størrelsesorden 1,5 millioner europeere dør av kulde – hver eneste vinter. Hvordan kan det ha seg, når «kloden koker»?

Sannheten er at kloden fryser og at vi lever i en istid, hevder Tunstad: Temperaturene er lavere enn det som er optimalt for mennesker.

Bemerkningen reiser et spørsmål som få andre enn nobelprisvinner i fysikk Ivar Giæver har stilt: Hva er egentlig den optimale globale middeltemperaturen? Det ville være et mirakel hvis det var eksakt den vi har nå, kommenterte han under et foredrag som har vært å se på YouTube. Men problemstillingen streifer ikke engang klimaaktivister, hva enten de er statsledere eller masekopper i tenårene.

Det er uansett tydelig at temperaturrelaterte dødsfall deler dødsofrene inn i en klasse A og en klasse B: Det er viktigere og mer verdt å snakke om at noen tusen dør av varme enn at en million dør av kulde.

Det som alltid blir snakket om, vil fylle folks hjerner, og det som aldri blir snakket om, vil forsvinne derfra. Men ofte er det de viktigste tingene som ikke blir sagt, og hvis den jevne duren av propaganda dreper den siste resten av kritisk sans, vil den situasjonen vedvare helt til det begynner å gjøre vondt.

Folk med god råd kan sorgløst betale høyere strømregninger, men for andre er det ensbetydende med å senke innetemperaturen – for fleres vedkommende til et farlig lavt nivå, også i fravær av kuldebølger, påviser Tunstad.

Som en artikkel i det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet viser, dør det på verdensbasis 20 ganger flere av kulde enn av varme – og flesteparten dør når temperaturene senkes bare litt.

I Norge har saken likevel en moralistisk side også:

Siden norsk vannkraft nå er koblet til forurensende europeisk energi, synes flere å mene at det er godt at høye strømpriser kan hindre også oss nordmenn i å «sløse». «Strømprisene må opp, flere kabler til utlandet», ifølge MDG til nettmagasinet ewawe.no.

MDGs energipolitiske talsperson Ask Ibsen Lindal kaller strømprisene «kostnaden vi må betale for å avvenne Europa fra vår egen forurensende olje- og gassvirksomhet».

Av avvenningen tar liv, er ikke så nøye for fanatikere. De vil alltid kunne peke på risikoen for at det vil dø mange flere når Jorden blir stekt om hundre år.

Når millioner av mennesker senker innetemperaturen, stiger dødstallene, fastslår Tunstad. Likevel er dette noe det ikke snakkes om, selv om problemet fremgår av offisiell statistikk:

EU selv opplyser i en fakta-oversikt at mellom 50 og 125 millioner europeere lider av «energifattigdom» og er ute av stand til å opprettholde en optimal innetemperatur gjennom vinteren. Med andre ord akkurat det som skal til for å miste livet.

Handler ikke miljøvern også om mennesker lenger? spør Tunstad avslutningsvis.

Han kunne ha svart selv: Nei, det gjør ikke det.

Det handler om fanatisme, naturromantikk på avveie, ideologisk drevne ønsker om renhet og om en erstatningsreligion der mennesker tror at de er guder. Som vi ser er ikke veien lang til menneskeofring. Noen synes at menneskene bare er i veien, andre gir avkall på å lage nye mennesker.

Det sies at mange som forlater små og lukkede religiøse samfunn, trenger hjelp fra psykolog etterpå. Men som samfunnsproblem er dette bare blåbær.

I dag har store deler av Vestens befolkning latt seg rive med i et massehysteri som vil gi de fleste i Europa et dårligere liv, for manges vedkommende også et kortere liv. Det er et brudd med rasjonaliteten som får rasjonelle mennesker til å grøsse.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.