Mennesker med funksjonsnedsettelser i Spania og andre europeiske land har blitt uforholdsmessig hardt rammet av den «ekstreme varmen», sa en ledende menneskerettighetsorganisasjon mandag, og oppfordret myndighetene til å sørge for tilstrekkelig støtte.

Human Rights Watch (HRW) skriver i en rapport at mennesker med nedsatt funksjonsevne risikerer å dø og å få fysiske, sosiale og psykiske problemer på grunn av «ekstrem varme», særlig hvis de «blir overlatt til seg selv for å takle de farlige temperaturene».

«Det er mer sannsynlig at noen funksjonshemmede har helsetilstander eller bruker medisiner som kan påvirke kroppens evne til å reagere på varme. Å måtte holde seg hjemme på grunn av varmen kan også føre til sosial isolasjon», sier HRW.

Jonas Bull, assisterende forsker på funksjonshemmedes rettigheter ved HRW, sier til Reuters at utilgjengelige urbane plasser for funksjonshemmede forverrer problemet. Bull sa at forskningen hans fokuserte på Spania, men at den kan overføres til andre land i Europa, som ifølge forskere er det kontinentet i verden som varmes opp raskest.

«Klimamålene» er i ferd med å glippe for EU

Ifølge rapporten betyr manglende representasjon i prosessen med å utvikle beredskapsplaner for hetebølger at funksjonshemmede ofte ikke blir hørt og at deres behov ikke blir tatt hensyn til.

«I Spania, et av de europeiske landene som opplevde «rekordvarme hetebølger» i fjor sommer, er det i den nasjonale planen for å håndtere konsekvensene av klimaendringene listet opp tiltak for å beskytte «sårbare befolkningsgrupper», men det foreslås ingen spesifikke tiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne», ifølge HRW.

HRW intervjuet 33 personer med funksjonsnedsettelser i den spanske regionen Andalucía, og alle sa at de «følte seg oversett» under hetebølgene.

Bull presenterte nylig rapporten for myndighetene i Andalucía og sa at de har forpliktet seg til å prioritere dette i fremtiden.

Hetebølger førte til rundt 16 000 dødsfall i Europa i fjor, men noen land, deriblant Spania, bryter ikke ned data for å vise hvordan funksjonshemmede rammes, hevder menneskerettsorganisasjonen.

HRW sier at data er avgjørende for å kunne iverksette målrettede tiltak, og at det er viktig å få funksjonshemmede med på laget når klimaplaner skal utarbeides.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.