Ett glass med gyllen, skumtoppet pils med smak av malt og en edel humlearoma.

Den beskrivelsen kunne passe hundrevis av daglige pils, men det som gjør den eksperimentelle Carlsberg-oppskriften særegen, er bruken av en byggsort konstruert for å trives under høy varme og vannmangel – eller for å si det på en annen måte, et kjølig øl for en varm planet, Skriver Bloomberg.

Et varmere klima er spesielt plagsomt for øl produsenter fordi hver av de tre hovedingrediensene – vann, bygg og humle – påvirkes. Når dette utsettes for noen ekstra grader varme, kan bygg lage for mye protein, for lite alkohol og merkelige smaker, hevder eksperter på området.

Carlsberg, som lager rundt 14 milliarder liter øl gjennom sine 140 merker hvert år, merker absolutt varmen.

– Av selskapets 84 majoritetseide globale bryggerier er 16 i områder med vannmangel, og flere har problemer med å få kjøpt nok bygg, sier Simon Boas Hoffmeyer, seniordirektør for bærekraft i Carlsberg.

Guterres vil stille oljeselskaper til ansvar for å lyve om global oppvarming

Selskapet får det meste av bygg fra Vest-Europa og Frankrike spesielt, et område som har blitt rammet av tørke de siste årene.

I 2017 publiserte Carlsberg bygg-genomet, som er dobbelt så stort som et menneskes. I august publiserte de en teknikk kalt Find-IT som raskt identifiserer genetiske egenskaper som gjør en avling tolerant mot høy varme eller tørke. Og Carlsberg sier at de snart vil avduke humle-genomet, som er fem ganger så stort som et menneskes.

– Vi kjenner allerede noen av de viktigste bygg mutasjonene knyttet til tørketoleranse, sier Birgitte Skadhauge, leder for Carlsberg Research Laboratory.

– Det gir oss en forsikring mot klimaendringer.

Carlsberg forteller at av de 15.000 bygg-typene de produserer hvert år, kommer færre enn fem på markedet. De fleste blir avvist fordi de ikke fører til robuste nok planter eller fordi de gir øl med dårlig smak.

Og mens selskapet har søkt om flere patenter på sitt nylige laboratoriearbeid, stiller kritikere spørsmål ved om forskningen bare er lavteknologisk planteavl presentert som banebrytende genetikk – i utgangspunktet gammelt øl i nye flasker.

Carlsberg svarer kritikerne med at de har besluttet å gjøre teknologien til visse varianter tilgjengelig for enhver oppdretter, frøprodusent, og brygger under lisens, og har ingen intensjon om å tilbakekalle noen av de gitte lisensene.

– Vi er et selskap som tar klimaendringene på alvor, sier bærekraftsjef Hoffmeyer.

– Så vi snur hver stein i dette arbeidet, og det inkluderer forskning.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp Mesteren og Margarita her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.