Nederland presenterte onsdag en pakke på 28 milliarder euro for å redusere klimagassutslippene og bekjempe klimaendringene.

Pakken inneholder en rekke tiltak, blant annet renere energi og flere elbiler på veiene, skriver AFP.

Den nederlandske klima- og energiministeren Rob Jetten, som kunngjorde pakken på en pressekonferanse i Haag, sa at planen vil realisere regjeringens mål om å redusere karbondioksidutslippene med 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990 – og kan til og med overstige 60 prosent.

– Det er uunngåelig at landet vårt, landskapet vårt og økonomien vår vil endre seg, sa Jetten.

– Vi jobber mot en fullstendig klimanøytral sirkulær økonomi i 2050. For å få det til, må vi virkelig kvitte oss med fossile brensler, og vi må redusere klimagassutslippene våre, sa han videre.

Jetten presenterte ikke mindre enn 120 tiltak. Blant dem var stenging av alle gass- og kullkraftverk innen 2035, subsidiering av kjøp av brukte elbiler og avsetning av 65 millioner euro til forskning på bygging av småskala kjernekraftverk.

Den nederlandske regjeringen har allerede kunngjort at den vil bygge to kjernekraftverk i det sørlige Nederland innen 2035.

Jetten sa at bensinprisene kommer til å stige for å oppmuntre bilistene til å gå over til elektrisk transport i fremtiden, noe som vil gjøre rundt 600 millioner euro tilgjengelig for å subsidiere kjøp av brukte elbiler.

FNs klimaekspert: – Klima­endringene er en direkte trussel mot grunn­leggende menneske­rettigheter

Regjeringen vil også øke antallet ladepunkter for elbiler.

– Ved å jobbe hardt med vår egen fornybare energi kan vi gjøre oss mindre avhengige av fossil energi fra tvilsomme regimer, sa Jetten.

– Vi vil ha vår egen rene og bærekraftige energiforsyning og trenger ikke å bli utpresset av typer som Putin, sa han med henvisning til Russlands president Vladimir Putin og Europas tidligere avhengighet av russisk gass.

Jettens kunngjøring kommer samtidig som EUs lovgivere denne uken vedtok lover som utvider EUs karbonhandelsmarked og innfører en CO2-grenseavgift på import.

Disse tiltakene styrker Europas forsøk på å redusere klimagassutslippene på veien mot målet om en karbonnøytral fremtid.

De 27 EU-landene er til sammen den tredje største utslippskilden av karbondioksid i verden.

Nederland er et av de landene i Europa som slipper ut mest klimagasser, særlig nitrogen.

I 2019 vant miljøvernere en skjellsettende sak da en nederlandsk domstol beordret regjeringen til å redusere klimagassutslippene med minst 25 prosent innen utgangen av 2020.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.