Plantebasert kjøtt blir ofte fremhevet som sunt for hjertet, men en ny studie publisert i The American Journal of Clinical Nutrition viser at det kanskje ikke er bedre for hjerte- og karsystemet enn ekte kjøtt. Tidsskriftet Health skriver om saken.

Høyt kjøttinntak har lenge vært forbundet med økt risiko for hjertesykdom. Mens plantebasert kosthold derimot har blitt knyttet til bedre hjertehelse, tyder studien på at ikke alle plantebaserte produkter er like gode.

Forskerne rekrutterte 82 personer med diabetes i Singapore, som alle var etnisk kinesiske. Ingen av deltakerne, som var mellom 30 og 70 år gamle, var veganere eller vegetarianere.

Teamet delte deltakerne inn i to grupper. I åtte uker spiste den ene gruppen faste mengder storfekjøtt, svinekjøtt eller kyllingbryst. Den andre gruppen spiste et utvalg av plantebasert kjøtt fra OmniFoods, The Vegetarian Butcher, Impossible Foods og Beyond Meat-produkter.

Forskerne tok blodprøver i begynnelsen og slutten av studien for å måle endringer i blodtrykk, kolesterol og blodsukker. Noen av deltakerne brukte også glukosemåler i løpet av de åtte ukene studien varte.

Forskerne fant at deltakerne ikke så ut til å bli friskere av å bytte ut kjøtt med plantebaserte alternativer.

Endringene i LDL-kolesterol (dårlig kolesterol), HDL-kolesterol (godt kolesterol) og triglyserider var like blant deltakerne i de to gruppene. I tillegg hadde kjøttspiserne faktisk bedre blodsukker og blodtrykk enn de som spiste alternativ kjøtt.

Eksperter som ikke var involvert i forskningen, sa at de ikke var sjokkert over resultatene. En forsker sa at nyutviklet plantebasert kjøtt inneholder tilsetninger som er forbundet med kardiovaskulær risiko – spesielt fett og natrium.

Mettet fett i plantebasert kjøtt, som ofte stammer fra kokosnøtt, øker LDL-kolesterolet. Et kosthold med høyt natriuminnhold kan øke blodtrykket, noe som fører til økt risiko for hjertesykdom.

Før du kaster ut de kjøttfrie burgerne dine, bør du huske på at studien ikke fant at kjøttfrie alternativer var verre enn ekte kjøtt for hjertehelsen – bare at de ikke var så forskjellige, skriver Health.

Vegetarianere har 50 % større risiko for hoftebrudd

En stor studie ved University of Leeds i Storbritannia fant at både menn og kvinner som er vegetarianere, har 50 prosent høyere risiko for å pådra seg hoftebrudd sammenlignet med personer som regelmessig spiser kjøtt. De britiske forskerne analyserte data fra mer enn 400 000 personer.

Det har vært kjent at kvinner som er vegetarianere har økt risiko for hoftebrudd, men årsakene til dette har vært uklare. Studier som har sett på effekten av et vegetarisk kosthold på menn, har vært små og lite entydige, men forskerne ved Leeds fant at også menn som er vegetarianere har større risiko for hoftebrudd enn menn som regelmessig spiser kjøtt.

Personene som deltok i studien leverte informasjon om kostholdet sitt og ble kategorisert som enten en vanlig kjøttspiser som spiste kjøtt fem eller flere ganger i uken, en sporadisk kjøttspiser som spiste kjøtt færre enn fem ganger i uken, en pescetarianer som spiste fisk, men ikke kjøtt, eller en vegetarianer som spiste meieriprodukter, men ingen fisk eller kjøtt.

Blant de 413 914 deltakerne var det 3503 tilfeller av hoftebrudd, noe som utgjorde en samlet forekomst på under én prosent (0,8 %). Forskerne fant at vegetarianere hadde 50 prosent høyere risiko enn vanlige kjøttspisere, uavhengig av kjønn. Det var ikke noen forskjell i risiko mellom sporadiske og vanlige kjøttspisere, og pescetarianere hadde en litt høyere risiko (8 %) enn vanlige kjøttspisere.

James Webster, en doktorgradsstipendiat ved universitetets School of Food Science and Nutrition, som ledet studien, sa at hoftebrudd er et økende problem i et aldrende samfunn, og kan utløse svekkende helsetilstander og tap av livskvalitet.

Webster mener at helsefordelene ved et vegetarisk kosthold, blant annet lavere risiko for kreft og hjerte- og karsykdommer, kan likevel veie opp for den økte risikoen for hoftebrudd.

I tillegg, sa Webster, at det var 17 prosent mindre sannsynlig at vegetarianere fikk i seg nok protein i forhold til kjøttspisere. Vegetarianere må sørge for å få i seg et balansert kosthold med nok proteiner og opprettholde en sunn BMI. Dette vil hjelpe dem med å opprettholde sunne bein og muskler.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.