Mange har prøvd de såkalte Keto-diettene hvor mye rent kjøtt, fugl, fisk, egg, skalldyr, grønnsaker, sunne oljer, sterkt krydder og urter, og generelt store mengder fet mat er oppskriften på en slankere tilværelse.

Nå har forskere i USA og Kina sett nærmere på denne typen diett. De har fulgt mer enn 370.000 amerikanere i alderen 50-71 år. De mener å kunne vise til at de som har et kosthold som inneholder sunne karbohydrater som fullkorn, grønnsaker, rotgrønnsaker, belgfrukter, frukt og bær – og svært lite usunne raske karbohydrater som sukker og hvitt mel, hadde lavere risiko for kreft og tidlig død.

Lavkarbodietter som LCHF, Atkins og Keto, er imidlertid ikke bra for deg.

– Studien viser at hvis man fjerner karbohydrater og i stedet erstatter dem med animalsk fett, som smør, og protein fra dyreriket, påvirkes helsen negativt på lang sikt, sier Mai-Lis Hellenius, professor i hjerte- og karforebygging ved Karolinska Institutet.

Nye nordiske kostråd: Alle bør hovedsakelig spise plantebasert

Det spisemønsteret som ga størst sjanse for et langt og sunt liv var ikke lavkarbodietten, men et fettfattig kosthold med umettet fett, som olje fra planteriket og sunne karbohydrater. De som spiste på denne måten, levde lenger og led ikke så ofte av kardiovaskulær sykdom og tykktarmskreft sammenlignet med de som spiste mer mettet fett og mer usunne karbohydrater – det vil si kostholds mønsteret som er vanlig i dag over hele verden.

Forskerne sier at man ikke trenger å unngå fett helt, men at det må komme fra planteriket.

– De som tar til orde for LCHF, for eksempel, har tatt det som et tegn på at du kan spise mye mettet fett fra smør, fløte og bacon. Men det er ikke gjort studier som viser at det ville vært sunt, sier Mai-Lis Hellenius, og legger til:

– I stedet har det vist seg at vegetabilsk fett har mange gode helseeffekter.

Forskerne legger vekt på at vegetabilske proteiner fra blant annet bønner, linser, belgfrukter og fisk er å foretrekke fremfor rødt kjøtt.

– Når du spiser laks får du nesten like mye protein som i et stykke storfekjøtt, men du får også omega 3-fett, vitamin D og antioksidanter med på kjøpet. En pølse eller et stykke biff gir deg også protein, men i tillegg usunt mettet fett, transfett og kolesterol, samt en rekke andre stoffer som vi nå forstår ikke er bra for helsen. Dette er for eksempel nedbrytningsprodukter av jern, salt, nitritt og nitrosaminer, sier Hellenius.

Nitrosaminer er en gruppe kjemisk beslektede stoffer, som kan dannes i kroppen av blant annet stoffene nitritt og nitrat, og de er klassifisert som sannsynlig kreftfremkallende for mennesker.
Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.