En ny studie hevder at ved å bytte ut biff med bønner, så kan du redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Etter bare åtte uker med vegansk kosthold kan sunne, friske mennesker bli mer motstandsdyktige mot diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Det er dommen fra en studie fra Stanford University, gjort på 22 par eneggede tvillinger, skriver Forskning.no.

Her skulle den ene tvillingen ha et sunt, vegansk kosthold, mens den andre hadde et blandet, sunt kosthold.

Professor Lars Ove Dragsted fra Københavns Universitet har lest studien for den danske nettavisen Videnskab.dk og roser den. Han legger spesielt merke til hvor raskt det veganske kostholdet påvirker kroppen til testpersonene.

– At de finner en endring etter så kort tid, er overraskende, sier professoren, som mener det er et godt budskap som gir solid støtte for andre studier med lignende funn.

MatPrat: Rødt kjøtt hører hjemme i et sunt kosthold

De undersøkte 22 tvillingpar, der ti var menn og 34 kvinner. Gjennomsnittsalderen var 40 år. Det ble tilfeldig fordelt hvilken tvilling som skulle spise vegansk og hvilken som skulle leve på et blandet kosthold i løpet av de åtte ukene eksperimentet varte.

Fordi det var markante endringer i testpersonenes kropp sammenlignet med  kontrolltvillingene deres, kunne forskerne se at det veganske kostholdet forbedret den kardiometabolske helsa til veganspiserne.

Forskerne hevder at de etter bare fire uker kunne måle at LDL-kolesterolnivået (lavdensitets lipoprotein) var blitt lavere hos dem som spiste vegansk, sammenlignet med dem på en blandet diett.

I tillegg viste målinger fra deltakerne som spiste vegansk, også forbedringer i fastende blodsukker og vekttap.

– Det interessante med å undersøke eneggede tvillinger, er at vi har en testperson og en kontrollperson som er så like som de kan være. Det kan ikke være alle mulige biologiske forklaringer på resultatene av forsøket. Det er en styrke, mener Dragsted.

Professoren er imidlertid litt usikker på hvordan langtidseffekten av en kostholdsendring til vegansk vil være.

– Vi forventer at dietten også vil ha en positiv effekt på lang sikt, men vi vet egentlig ikke. Det kan oppstå mangel på for eksempel vitamin B12, sier han, og legger til:

– Et problem er at vi ennå ikke forstår hvorfor det virker. Er det en fullstendig omlegging av kosten eller bare noen få ting ved animalsk kost vi må fjerne? Det vet vi ikke, avslutter Dragsted.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.