Egg splitter både folk og forskere. Nå har en forskergruppe i USA gjort en ny og annerledes studie. 

Egg inneholder kolesterol. Og kolesterol i kostholdet kan påvirke nivået av det dårlige LDL-kolesterolet i blodet, påpeker egg-motstandere.

Egg inneholder mye viktige næringsstoffer for kroppen, svarer egg-tilhengerne.

Så hva er tilfellet?

Tidligere studier på egg har gjerne sett på hvordan det å spise egg kan påvirke slikt som diabetes og hjerte-karsykdommer. Men deltagerne i disse studiene har som oftest hatt en sykdom eller vært disponert for å få en sykdom.

Catherine J. Andersen og kollegene hennes ved University of Connecticut i USA har nå i stedet gjort en studie der alle deltagerne var helt vanlige, friske mennesker, skriver Forskning.no.

Studiedeltagerne ble delt i tre grupper.

En gruppe spiste ikke egg. En gruppe spiste tre eggehviter hver dag. Den siste gruppen spiste tre hele egg hver dag.

Eggene kunne de spise akkurat slik de ville – kokt, stekt eller på annen måte.

Hos gruppen som spiste tre hele egg hver dag, fant forskerne en klar økning av det essensielle næringsstoffet kolin.

At et næringsstoff er essensielt, betyr at kroppen vår ikke lager dette selv.

Kolin har fra før blitt knyttet til en økning av stoffet trimetylamin (TMAO) i kroppen, som igjen har blitt knyttet til en økning i faren for hjertesykdommer.

Tross massivt press om å kutte i kjøttforbruk, spiser nordmenn mer kjøtt enn noen gang

Imidlertid fikk ingen av deltagerne i studien en økning av trimetylamin, til tross for en klar økning av kolin.

Kolin trenger vi for å bygge cellemembraner, som er hinnen rundt cellene i kroppen vår.

Stoffet er også nødvendig for å bringe energi ut i kroppen og for å holde orden på genene våre. Også nervesystemet vårt trenger kolin for å kunne styre både muskler og humør.

Kolin hjelper dessuten mekanismene som frakter fett bort fra leveren. Uten dette stoffet hoper fettet seg opp. Dermed kan mangel på kolin gi fettlever og alvorlige leverskader.

Flere studier har på toppen av dette koblet kolinmangel til hjertesykdom og Alzheimer.

Forskerne fant ingen ugunstige endringer i betennelsesnivå eller kolesterolnivåer da de tok blodprøver av studiedeltagerne som spiste ganske mye egg.

Komiteen bak De nordiske ernæringsanbefalingene, som skapte mye oppstyr da de kom, må sågar krype til korset og kommer med en «svak anbefaling» om å spise egg.

Jacob Juel Christensen er forsker ved Institutt for medisinske basalfag på Universitetet i Oslo, og var norsk representant i komiteen som har utarbeidet råd om spising av egg i De nordiske ernæringsanbefalingene.

– I de nye anbefalingene, så er vårt råd at et moderat inntak av egg gjerne kan være del av et kosthold som både er sunt og bærekraftig, sier han.

 

Kjøp billetter til lesermøtet her!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.