Ifølge en studie får 95 prosent av nordmenn i seg for lite kolin, som er spesielt viktig for gravide og eldre.

Allerede i 1998 ble kolin for første gang karakterisert som et essensielt nærings­stoff, som betyr at kroppen ikke klarer å lage nok av dette selv.

De viktigste kildene til kolin i Norden er egg, kjøtt, meieri og korn. Studier viser at det er spesielt viktig for gravide og eldre. Samtidig viser en studie, publisert i Frontiers in Nutrition, at 95 prosent av nordmenn ikke får i seg det anbefalte daglige inntaket av kolin, skriver Forskning.no.

Kolin er et livsviktig næringsstoff som trengs for å bygge opp cellemembranen (hinnen rundt celler) i alle kroppens celler. I tillegg er det en helt sentral del i en av hjernens viktigste signalstoffer, acetylkolin, skriver ph.d. i ernæringsfysiologi og forsker i Aker Biomarine, Katina Handeland.

Dette betyr at hjernen og nervesystemet vårt trenger kolin blant annet for å lagre minner (hukommelse), og for å kontrollere muskler. Kolin inngår også som byggestein i flere metabolske prosesser, det vil si prosesser som omsetter luft (oksygen) og mat til stoffer som kroppen trenger for å kunne fungere.

Nye nordiske kostråd: Alle bør hovedsakelig spise plantebasert

Videre er kolinmangel koblet til fettlever, og muligens også hjertesykdom og nevrologisk sykdom som Alzheimer og demens. En studie på mus, nylig publisert i Aging Cell, viste at kosthold med for lite kolin førte til både skader i organene og Alzheimer-lignende sykdom.

Kolin er med andre ord svært viktig for en rekke av kroppens funksjoner.

Når hjernen er under utvikling, er kolin spesielt viktig.

Dyrestudier har vist at mangel på kolin under svangerskapet kan ha negative effekter på barnets hjerneutvikling og funksjon, inkludert synsproblemer.

Kolin ser ikke bare ut til å være viktig når hjernen dannes i fosterlivet og vokser i de tidlige leveår. Dyre- og befolkningsstudier har rapportert om sammenhenger mellom mengde kolin i kosten og kognitive funksjoner hos friske voksne og risiko for å utvikle demens og Alzheimer hos eldre.

Tilskudd av kolin er forbundet med diverse sykdommer, så det beste man kan gjøre er å la de nye kostrådene fare, og spise kjøtt, egg og melk med den beste samvittighet.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.